Erişilebilirlik

General Sisi'den Cumhurbaşkanlığı Sinyali


Mısır’daki askeri yönetimin başında bulunan Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi cumhurbaşkanlığı sinyalleri veriyor

Mısır’da ordu, ülkede yaklaşık bir yıl süren hükümet karşıtı gösterilerden sonra geçen Temmuz’da, Mısır’ın ilk kez demokratik bir seçimle göreve gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirerek ülke yönetimini devralmıştı.

Kahire’de bir askeri seminerde konuşan Sisi ancak halkı isterse ve ordu görev verirse aday olacağını söyledi.

Ordu, İslamcı Cumhurbaşkanı Mursi’yi devirdikten sonra Adli Mansur’u geçici cumhurbaşkanı olarak atamış ve demokrasiye geçiş için bir yol haritası çizmişti.

Müslüman Kardeşler ordunun darbe yaptığını söylüyor ve Mursi’nin görevine geri dönmesi için gösteriler yapıyor. Ancak buna karşılık güvenlik güçleri, gruba karşı geniş bir operasyon başlatarak binlerce kişiyi tutukladı.

Mısır’da 14-15 Ocak tarihlerinde yeni anayasa ile ilgili referandum yapılacak. Bu da cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinin yolunu açacak. Uzmanlar, Sisi’nin referandum tamamlanmadan adaylığını koyması olasılığının düşük olduğunu söylüyor.

Referandum Mısırlılar için Mursi’yi göreve getirmelerinden bu yana ilk oy verme fırsatı olacak. Bu nedenle referandum, halkın geçiş dönemine ve Sisi’ye duyduğu güveni tartma açısından önemli.

Sisi’nin adaylığını koyması durumunda cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağından kimsenin şüphesi yok. Sisi ülkeye istikrar getirmeyi başaran güçlü bir lider olarak görülüyor.

Ancak Mursi destekçileri darbeci olarak gördükleri Sisi’den nefret ediyor. Bu nedenle Sisi’nin cumhurbaşkanlığı ülkedeki bölünmenin devamı anlamına gelebilir.

Güvenlik güçleri terörist grup olarak belirledikleri Müslüman Kardeşler’e karşı yaptıkları operasyonlarda birçok lideri tutukladı, diğerleriyse gizlenmeyi tercih ediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG