Erişilebilirlik

Genelkurmay Başkan Vekili Org. Dündar: 104 Darbeci Öldürüldü 1563 Asker Tutuklandı


Hükümet ve hükümete bağlı olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye’deki darbe girişimini bastırdığı açıklandı.

Genelkurmay Başkan Vekili, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 1563 askerin tutuklandığını, 104 darbe girişimcisinin çatışmalarda ölü ele geçirildiğini bildirdi. Orgeneral Dündar ayrıca 41'i polis, 47'si sivil, ikisi asker olmak üzere 90 can kaybı olduğunu bildirdi, yaralı sayısının ise 1154 olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı da daha önce yaptıtğı açıklamada darbe girişiminde bulunan 5’i general, 29’u yarbay 34 komutanı görevden aldığını açıklamıştı.

Darbe girişiminin ilk adımı olan Boğaz Köprüsü’ndeki askerler, sabah saatlerinde tank ve silahlarıyla birlikte teslim alındı.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, darbeci grubun elinden kurtarıldı ve güvenli bir yere götürüldü. Diğer kuvvet komutanlarının akıbeti ise henüz bilinmiyor. Başbakan Binali Yıldırım, sabah erken saatlerde Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ı atamıştı.

1. Ordu Komutanı Ümit Dündar,gece ilk açıklama yapan komutandı. Orgeneral Dündar, telefonla katıldığı "Birinci Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir-komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteklemediği bir harekettir" diyerek cuntacılara en net tavrı koymuştu.

Polatlı'daki Zırhlı tugaydan ayrıldıkları düşünülen zırhlı birlikaraçları Ankara istikametinde lastikleri indirilmiş ve terk edilmiş vaziyette duruyor.

Darbeci güçlerin kontrolünde olduğu belirtilen Ankara Akıncı Hava Üssü'nde alıkonan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın kurtarıldığı bilgisine rağmen Kara Kuvvetleri Komutanı Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi ve Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler’in durumu belirsizliğini koruyor.

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz çatışmalarda 16 askerin “ölü geçirildiğini” söyledi.

Lekesiz Ankara Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı’nın darbe girişiminin merkezi üssü olduğunu ifade etti.

Lekesiz, "Genel Komutanlık, bu asilerin isyancıların kontrolüne geçmişti. Buradan 81 ilin jandarmasını sevk ve idare edip darbe çabası içindeydiler. Etrafları sarıldı. Akşamdan beri orada çatışma devam ediyor. Hemen hemen sonuçlanmak üzere. Şu ana kadar orada darbe girişiminde bulunan asi askerlerin 16 tanesi ölü ele geçirildi. 250'ye yakını gözaltına alındı. Çatışma devam ediyor, sonuçlanmak üzere. Bunlar TÜRKSAT kontrolleri altına almışlardı, burası tekrar ele geçirildi, temizlendi. TİB, Türk Telekom benzeri kurumlara müdahale ediliyor. Türkiye genelinde gözaltılar yapılıyor" dedi.

İstanbul'daki çatışmalarda sabahın ilk ışıklarıyla azalmış görüldü.

Sabah saatlerinde, İstanbul Çengelköy’de bulunan Kuleli Askeri Lisesi’nin önünde polisle darbe teşebbüsüne destek veren askerler arasında bir çatışmanın sürdüğü bilgileri geldi.

Gazeteciler operasyon alanına yaklaştırılmadı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG