Erişilebilirlik

Gençlerin IŞİD'e Katılması Kaygılandırıyor


Gençlerin IŞİD'e Katılması Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Dünyada birçok devlet, gençlerin IŞİD ve diğer cihatçı gruplara katılarak Suriye, Irak ve diğer savaş bölgelerine gitmesini engellemeye çalışıyor. İsrail de bu ülkelerden biri. Birçok aile IŞİD'e katılan çocukları için yas tutuyor

Ebu Ahmet Müsellem ve ailesi, oğulları Muhammed’in geçen ay Suriye’de ölmesinin yasını tutuyor. Travma yaşayan aile kameralara görüntü vermek istemiyor.

Muhammed’in İnternette yayınlan görüntülerde IŞİD ya da yerel olarak DAEŞ olarak bilinen örgütün militanları tarafından infaz edildiği görülüyor. Başka bir videoda Muhammed, İsrail istihbaratı için çalıştığını itiraf ediyor.

Müsellem ailesi Doğu Kudüs’te Yahudi ve Müslümanlar’ın birarada yaşadığı bir mahallede oturuyor. Ebu Ahmet, bir otobüs şirketinde çalışıyor. Görüntüleri ilk gördüğü anı çok iyi hatırlıyor:

“Kendime vurmaya, ağlamaya başladım. Çığlık attım. Üzerime su attılar. Neredeyse bayılacaktım.”

Baba, Muhammed’in geçen yıl İsrail ve Hamas arasında Gazze’de yaşanan savaş yüzünden kızgın olduğunu ve cihatçı sitelere girmeye başladığını söylüyor. Muhammed, Ekim ayında ortadan kaybolmuş.

Ebu Ahmet:

“Oğlum siyasete meraklı değildi. Aslında IŞİD’in para, kadın ve araba vaatlerine kandı.”

30 kadar İsrailli Arap, Suriye’ye giderek İslamcı gruplara katıldı. Ülkeye dönen 4’ü şimdi hapiste. Gazzeli birkaç Filistinli de cihatçılara katıldıktan sonra ölmüş.

Müsellem 19 yaşındaki oğlunun ajan olduğunu reddediyor. Eğer öyle olsaydı Suriye’ye İsrail pasaportuyla geçiş yapmayacağını söylüyor. Muhammed, babasını arayarak eve dönmek istediğini söylemiş.

Müsellem, oğlunun ayrılmak istediğinde çok şey bildiğini, bu nedenle militanların onu yalan itirafa zorladığını düşünüyor:

“Bence yalnızca Muhammed değil, onun gibi DAEŞ’e katılıp orada eğitilen, sistemlerini öğrenen herkes onun gibi öldürülür.”

Doğu Kudüs’teki Passia düşünce kuruluşunun direktörü Mehdi Abdül Hadi, gençlerin cihatçı gruplara katılmasının nedeninin içinde yaşadıkları toplumların sıkıntıları olduğunu söylüyor:

“Gençler arasında kimlik bunalımı var. Sistemler de kriz yaşıyor çünkü gençlere istihdam, kalacak yer ve fırsat verilemiyor. Bu her yer için geçerli. Filistinliler de Araplar da bu durumdan muaf değil.”

Müsellem dini ve yalan vaatleri kullanarak gençleri teröre yönlendiren örgütlere karşı dünya çapında bir kampanya başlatılması gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG