Erişilebilirlik

Amerika'da Gençler Arasında Ölümlerin Başlıca Nedeni Trafik Kazaları


Thomas Didone
Thomas Didone

Amerika’da her yıl trafik kazalarında 30 bin kişi ölüyor. Resmi verilere göre bunların enaz 4 bini 15-20 yaş arasındaki gençler. Amerika’da genç ölümlerinin başlıca nedeni, trafik kazaları.

Gençlerin kaza yapmasının başlıca nedeni araç kullanırken dikkatin dağılması. Arabada çok sayıda gürültücü yolcu taşımak ya da araba kullanırken cep telefonuyla konuşmak genç sürücülerin dikkatini dağıtıyor. Amerika’nın Sesi, bu tehlikeler hakkında gençleri bilinçlendirmek ve direksiyon başında daha dikkatli olmalarını sağlamak için yapılan çalışmaları inceledi.



Bir trafik kazasında hayatını kaybeden Ryan Didone’un öyküsü, komiser olan babasının çeşitli kentlerde gençleri ve ailelerini uyaran konuşmalar yapması nedeniyle dilden dile dolaşıyor. Ryan, spor yapmayı, bisiklete binmeyi çok seven bir gençti. Ancak herşey, 2008 sonbaharında değişti. Ryan ve dört arkadaşını taşıyan otomobilin sürücüsü kontrolü kaybedip bir ağaca çarptı. Otomobilde bulunan herkes ağır yaralandı. 15 yaşındaki Ryan ise helikopterle götürüldüğü hastanede hayata veda etti.

Ryan’ın babası, Maryland eyaletinin Montgomery ilçesi polis teşkilatında 25 yıldır görev yapan Başkomiser Thomas Didone. Acılı baba şunları söylüyor:

”Doğduğu gün oğlumun yanındaydım. Ne yazık ki öldüğü gün de hastanede yanıbaşındaydım. Hiçbir anne babanın bunu yaşamasını istemem.”

Başkomiser Didone, kazaya sürücünün dikkatinin dağılmasının neden olduğunu söylüyor:

”Deneyimsiz bir sürücü bir otomobil dolusu çocukla gece yola çıkmış. Sürat yaparken dikkati dağılınca yaptığı kaza, bir gencin ölümüne, diğerlerinin ağır yaralanmasına, çok sayıda insanın da acı çekmesine neden oldu.”

Başkomiser Didone, kişisel deneyimlerinden yola çıkarak gençleri araç kullanırken dikkat dağılması tehlikesi konusunda uyarmak amacıyla ülkeyi dolaşıyor. Başka gençlerin hayatını kurtarmak umuduyla kendi deneyimlerini anlatan Didone, duygularını şöyle dile getiriyor:

”Bir gün telefonun çalacağı ve böyle kötü bir haber alacağım hiç aklıma gelmezdi. Bu acıyı yaşadım. Eğer benim başıma geliyorsa herkesin başına gelebilir.”

Amerika’da trafik kazalarında ölen gençlerin sayısının giderek artması yetkilileri harekete geçirdi. Gençlerin güvenliğini sağlamak için hazırlanan yeni bir yasa tasarısı, bütün eyaletlerin acemi sürücülere bazı kısıtlamalar getirmesini öngörüyor.

Allstate Araç Sigortası Şirketi’nden Jim Jennings, sürücülerin dikkatini en çok cep telefonlarının dağıttığını söylüyor. Jennings’e göre, araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın ya da çalan cep telefonuna erişmeye çalışmanın, dört şişe bira içip araç kullanmaktan hiçbir farkı yok. Jennings, şöyle konuşuyor:

”Eğer araç kullanırken yazılı mesaj göndermeye çalışıyorsanız kaza yapma riskiniz 23 kat daha fazla. Çalan cep telefonunu bulmaya çalışmaksa kaza yapma riskini 9 kat arttırıyor.”

Hükümet ve özel şirketler, trafik kazalarına dikkat çekmek için reklam kampanyaları hazırlıyor.

Allstate Sigorta’dan Debbie Pickford, genç sürücülerin dikkatinin daha kolay dağıldığını, ve bu durumun sadece deneyimsiz olmalarından kaynaklanmadığını söylüyor. Pickford’a göre, yapılan araştırmalar gençlerin beyin gelişiminin 25 yaşına kadar tamamlanmadığını gösteriyor. Bu, tecrübesizlikle bir araya geldiği zaman dikkat dağılması sonucu kaza yapma riski de artıyor.

Amerika Ulaştırma Bakanı Ray LaHood da, araba kullanırken gençlerin dikkatinin çok kolay dağıldığını söylüyor:

”Sürücü dikkatinin dağılması Amerika’da çok yaygınlaştı. Gençler dahil hemen her Amerikalı’nın cep telefonu var. Herkes araç kullanırken bir yandan da cep telefonuyla konuşabileceğini sanıyor ama yanılıyor.”

Kongre’ye sunulan yasa tasarısı, tüm eyaletlerin, mezun sürücü ehliyet sistemine geçmesini öngörüyor. Bu sistemde gençlerin gece araç kullanmaları ve araçlarına alabilecekleri yolcu sayısı kısıtlanıyor. Gençler ayrıca tam ehliyetlerini ancak 18 yaşını doldurunca alabilecek. Şimdi gençler 16 yaşında ehliyet sahibi olabiliyor.

XS
SM
MD
LG