Erişilebilirlik

Gençler Stresten Neden Daha Çok Etkileniyor?


Gençler Stresten Neden Daha Çok Etkileniyor?
Gençler Stresten Neden Daha Çok Etkileniyor?

Bluğ çağındaki gençlerle uğraşmak çok zor. Gençler doğru karar verme becerisinden yoksun ve huysuz olabiliyor. Peki bu gençler neden böyle davranıyor?

California Üniversitesi’nden psikolog Adriana Galvan, “Bluğ çağındakiler stresten daha çok etkileniyor. Eğer stres karar alma mekanizmasını sarsıyorsa yüksek stres seviyesi ve beceriksizce karar alma sürecinin arasındaki ilişkiyi belirleyen sinirsel mekanizmaya bakmak gerekir,” şeklinde konuşuyor.

Psikolog Adriana Galvan, gençlerde ve yetişkinlerde stresin beyin fonksiyonları üzerindeki etkisini araştırıyor.

Araştırmaya katılanlar günlük stres seviyelerini rapor ediyor, stres altında olduklarını hissettiklerinde bir teste giriyor.

18 yaşındaki Nilüfer Rustomji ‘risk ve ödül’ oyunu oynuyor. Doktor Galvan ise MRI yani manyetik resonans görüntülemeyle Nilüfer’in beyin fonksiyonlarını inceliyor.

Nilüfer özel gözlükler takarak bir bahis oyunu oynuyor.

Doktor Galvan, “Nilüfer risk değerlendirmesi yapıyor, biz de riskli kararları nasıl aldığını görmek için beynini görüntülüyoruz,” diyor.

Görüntüler, stres ve riskin birleşerek Doktor Galvan’ın genç beyinlerdeki “ödül sistemini” nasıl devreye soktuğunu gösteriyor.

Doktor Galvan, “Riskli kararlar alırken gençlerin ödül sistemi yetişkinlere oranla daha fazla faaliyet gösteriyor. Gençler ayrıca yetişkinlerden daha riskli kararlar alabiliyor," diyor.

Bluğ çağındakilerin beyinlerinin prefrontal korteks, yani stresli durumlarda beynin devreye giren kısmının tam olarak gelişmemiş olması durumu daha da zorlaştırıyor.

Doktor Galvan, “Strese girmek, bluğ çağındakilerin karar alma becerilerini etkiliyor. Bunun nedeni, ödül sistemi ve prefrontal korteksin gençlerde gelişimini tamamlamamış olması,” şeklinde konuşuyor.

Bluğ çağındaki bir genç sizi kızdırdığında beyinlerinin içinde neler olup bittiğini hatırlamaya çalışın.



XS
SM
MD
LG