Erişilebilirlik

Gençler Arası Tacize Videolu Çözüm


Gençler Arası Tacize Videolu Çözüm
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Taciz, sadece Amerika değil tüm dünyadaki gençler arasında çok ciddi bir sorun. Uzmanlar, sözlü, fiziksel veya sanal olmak üzere farklı şekillerde ortaya çıkan tacizin bütün şekillerinin gençlere zarar verdiğini ve tehlikeli sonuçlar doğurduğunu söylüyor. Birçok eğitimci tacizi ortandan kaldırmanın mümkün olduğunu söylerken, öğrencilerini de bu konuda açık sözlü olmaya teşvik ediyor. Maryland’deki Sherwood Lisesi öğrencileriyse, son iki yıldır tacizle ilgili bir film hazırlıyor. Geçen yıl, uluslararası taciz karşıtı film yarışmasında finale kalan bu genç film yapımcılarını tanıyalım.

Anya Mudryakova, Savannah Suser ve Diane Trieu çok yakın arkadaşlar.

Bu yılki film projelerine yeni başlamışlar. Bir belgesel hazırlıyorlar ancak henüz ismini koymamışlar.

Anya Mudryakova, “İsmi ya ‘Zorbalar Kendilerini Taciz Eder’ ya da ‘Kendinle Dost Ol’ olacak,” diyor.

Tacizle ilgili gençleri bilinçlendirmek isteyen Anya, proje konusunda çok heyecanlı: “İnsanlar başlarını derde sokmadan diğer insanları taciz etmenin yollarını buluyor. Bu da durumu çok daha kötüleştiriyor.”

10 yaşından beri film çekip YouTube’da paylaşan Anya da tacize uğramış: “Nefret dolu yorumlar geliyordu. ‘Videoların çok aptalca’, ‘Çok tuhaf görünüyorsun’ diyenler vardı. Ama liseye gelince yaptığım işi sahiplenmeye başladım.”

Anya, hobisine sahip çıkmanın karşılığını almış. Geçen yıl, Anya ve arkadaşlarının çektiği bir film, gençler için düzenlenen küresel bir taciz karşıtı yarışmaya girmeye hak kazanmış. “Bir” isimli film finale kalmış.

Film, taciz kurbanlarının neler hissettiğini konu alıyor. Diane filmdeki ana karakteri canlandırmış: “Herkes ona karşı. Kimsesi yok.”

Filmin verdiği mesaj çok açık.

Savannah Suser, “Tek bir kişi fark yaratabilir,” diyor.

Savannah, kişisel tecrübesinden yola çıkarak, tacizin özellikle kızlar arasında büyük sorun olduğunu söylüyor: “Kızlar çok kötü. Diğer kızlarla dalga geçmeyi seviyorlar. ‘Kıyafetini beğenmedim, saçını beğenmedim’ gibi yorumlar yapıyorlar. Bu da dalga geçilen kişinin moralini bozuyor.”

Öğretmenleri Mathew Parsons, tacizin her yerde mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunu söylüyor: “Bence taciz, gençler arasındaki sosyal dinamiklerle ilgili bir sorun. Dünyanın neresinde olursak olalım, karşımıza bu sosyal dinamikler çıkıyor.”

Genç film yapımcılarına danışmanlık veren Parsons, tacizi durdurmanın öğretmenlerden çok öğrencilerin elinde olduğunu söylüyor: “Öğrenciler, akranlarının yarattığı bir şeyin duygusal etkisini gördüğünde, bundan çok etkileniyor.”

Fark yaratabildiklerini görmek bu üç kızın heyecanını ve bu yılki yarışmayı kazanma umutlarını arttırıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG