Erişilebilirlik

Genç Habercilerin Gözüyle Mayın Sorunu


Genç Habercilerin Gözüyle Mayın Sorunu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Uluslararası Mayınları Yasaklama Kampanyası’na göre, dünyada hergün dokuz kişi mayın kurbanı oluyor. Washington’daki Northwestern Üniversitesi’ne bağlı Medill Gazetecilik Okulu’ndan bir grup öğrenci bu sorunu araştırmak için dünyayı dolaştı.

Medil üniversitesi’nden Melani Saltzman, mayından ölen veya sakat kalanların sayısının en yüsek olduğu ülkenin Kamboçya olduğunu söylüyor. Saltzman, “bu yüzden Kamboçya’ya gitmek, yerel halkla tanışmak ve mayınların sakatladığı insanların hayatını” kendi gözüyle görmek istemiş. Saltzman Kamboçya’da, mayın kazalarında sakatlanan bölge insanlarıyla ilgili bir belgesel hazırlamış.

Bir ay önce ayağını kaybetmiş 17 yaşında bir kızla tanışan Saltzman, mayınlardan sakat kalanların günlük hayatını ve nasıl yaşadıklarını anlatan hikayeleri aktarmak istediğini söylüyor.

Her yıl Battambang’dan 8 bin hasta geliyor, bunların yüzde 90’I mayınlar yüzünden sakatlanmış oluyor.

Saltzman, Northwestern Üniversitesi Medill Gazetecilik Okulu’nun mayın ölümlerini araştıran öğrencileri arasında. Amerika, dünya çapında mayın temizliği çalışmalarına 3 milyar doların üzerinde mali destek sağlıyor.

Josh Meyer, Medill projesinin başkanı. Meyer, her yıl öğrenciler için önemli bir konu seçtiklerini, bu yılın konusunun da mayın ve parça tesirli bomba olduğunu söyledi.

Öğrenciler Kamboçya’nın yanısıra, Mozambik, Ukrayna, Ürdün ve çatışmaların hala sürdüğü Irak’a gitmiş.

Matthew Schehl ve bir ekip arkadaşı, Kuzey Irak’taki mayın temizleme çalışmalarını incelemiş. Irak ve Afganistan savaşlarına da katılan Schehl, bölgenin mayından temizlenmesi konusunun kendisi için çok anlamlı olduğunu ve buna kişisel olarak ilgilendiğini söyledi.

Bu çalışmalar, Medill Gazetecilik Okulu’nun Ulusal Güvenlik Haberciliği Projesi’nin bir parçası. Proje, savunma, güvenlik ve kişisel özgürlükleri konu alıyor. Meyer, mayın bölgelerini ziyaret eden öğrencilerin, sınıfta asla öğrenemeyeceği deneyimleri edindiklerini söyledi.

Projenin sonunda öğrenciler, Amerika’nın mayın temizleme çalışmalarında öncülük ettiğini, ancak savaşın ölümcül kalıntısı mayınları ortadan kaldırmak için daha yapılacak çok şey olduğunu anlamışlar.

Projenin bulguları ödüllü dijital habercilik sitesi GlobalPost’ta yayınlanmış. Ayrıca proje için özel bir Internet sitesi de hazırlanmış. Melani Saltzman, “Mayın kurbanlarıyla ilgili hikayelerimiz, bu bölgelerde hala yapılması gereken çok şey olduğunu gösteriyor. Projenin, sadece bireyleri değil hükümetleri de daha fazlasını yapmaya teşvik etmesini umuyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG