Erişilebilirlik

Bulaşıcı Hastalık Oranı Düşüyor


Bulaşıcı Hastalık Oranı Düşüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
Linki indirmek için
Son yirmi yıl içinde Amerika’da hükümet ve özel sektör, dünyadaki en tehlikeli salgın hastalıklarla mücadele için benzeri görülmemiş bir işbirliği içine girdi. Bu işbirliğinin büyük oranda başarıya ulaştığını söylemek mümkün. AIDS virüsü taşıyanlar artık hastalığı yenme şansına sahip ve AIDS’li yetimlerin sayısı oldukça azaldı. Ayrıca bazı ülkelerde, sağlık hizmetleri sistemi dönüşümden geçti.

25 yıl önce AIDS konusunda dünya çaresizdi. Tedavi imkanları çok sınırlıydı. Teşhis ölüm anlamına geliyordu. İki Amerikalı doctor – Eric Goosby ve Anthony Fauci – başından beri AIDS virüsünü durdurmak için mücadele veriyor.

Doktor Fauci, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde AIDS araştırmasının lideri. Onun sayesinde artık AIDS’le ilgili daha fazla bilgiye sahibiz. Virüsün yayılmasının nasıl engellendiğini biliyoruz: “Yakın bir gelecekte, AIDS virüsü taşımayan bir kuşak yaratmak mümkün. Bu öngörüyü ağırlıklı olarak Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin araştırmasına dayandırıyoruz.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı Küresel Sağlık Diplomasisi ekibinin başındaki Büyükelçi Eric Goosby, gelişmekte olan ülkelerin AIDS’le mücadelesine yardım etmiş. Doktor Goosby, bu ülkelerin sağlık planlaması konusunda liderlik üstlenebilecek duruma geldiğini ve artık diğer bulaşıcı veya kronik hastalıkları tedavi etme konusuna eğildiklerini söylüyor. Ford Vakfı ve Bill ve Melinda Gates Vakfı gibi özel kuruluşlar da konuya önemli destek sağlamış.

Büyükelçi Goosby, “AIDS konusundaki ilerlemeyi diğer hastalıkların tedavisinde de sağlayabiliriz. Bu noktada, AIDS’li insanlara götürdüğümüz hizmetleri AIDS’le ilgisi olmayan diğer bulaşıcı virüsleri taşıyanlara da sunabiliriz,” şeklinde konuştu.

Bulaşıcı Hastalık Kontol ve Önleme Merkezi de bulaşıcı hastalıklarla mücadelede uluslararası düzeyde çaba gösteriyor. Doktor Thomas Frieden kurumun başkanı.

Frieden, “Kızamık, kızamıkçık, menenjit ve diğer hastalıkları durdurmak için elimizden geleni yaptığımızdan emin olmalıyız. Ancak önce, dünyayı, kanser, diyabet, kalp hastalığı, felç gibi engellenmesi elimizdeki imkanlarla büyük ölçüde mümkün olan hastalıklara karşı işbirliğine hazırlamalıyız,” diyor.

Hastalıklar sürekli değişimden geçiyor. Yenileri ortaya çıkıyor. Eskiden işe yarayan ilaçlar artık etkili olmuyor. Bu değişiklikler dünyada her ulusun sağlığını ve güvenliğini tehdit ediyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü uzmanı Francis Collins, sağlık konusunda işbirliğinin bugün eskiye göre çok daha önemli olduğunu vurguluyor: “Sağlık artık tek bir ülkeyle sınırlandırılamaz. Hastalıkların tedavisinde dünyanın geri kalanından bağımsız hareket edilemez.”

Doktorlar, Amerika’nın sağlık araştırmaları alanındaki liderliğini ve küresel sağlık konusunda diğer ülkelerle işbirliğini devam ettirmesinin tüm insanlık için yararlı olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG