Erişilebilirlik

Gelişmekte Olan Ülkelere IMF'de Daha Fazla Söz Hakkı


Gelişmekte Olan Ülkelere IMF'de Daha Fazla Söz Hakkı
Gelişmekte Olan Ülkelere IMF'de Daha Fazla Söz Hakkı

G20 Zirvesi’nde gelişmekte olan ülkelere Uluslararası Para Fonu’nda daha fazla oy hakkı tanınması konusunda görüş birliği sağlandı.

Karar, G20 maliye bakanları ve merkez bankası yöneticilerinin Güney Kore’nin Gyeongju kentinde iki gündür devam eden toplantılarında alındı.

Bugün açıklanan yeni karar çerçevesinde, IMF’deki oy haklarının yüzde 5’i transfer edilecek ve aralarında Türkiye, Brezilya, Çin ve Hindistan’ın bulunduğu ülkeler ilk 10 büyük hissedar arasında yer alacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Khan AB’nin 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu’nda iki sandalyesinden feragat ettiğini açıkladı.

Öte yandan döviz kurlarında denge kurulmasını sağlayacak küresel yöntemler konusunda hedefler oluşturulamadı.

Gelişmekte olan ülkeler, paralarının değerlenmesine yol açacak adımlar konusunda taahhütte bulunmaktan kaçındılar. Bunun yerine bu ülkeler, para birimlerini rekabet güçlerini yükseltecek şekilde bir devalüasyon aracı olarak kullanmama vaadinde bulundular.

Güney Kore maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının yaptığı toplantı G20 ülkelerinin liderlerinin üç hafta sonra yapacağı zirveye hazırlık niteliği taşıyor. Bu zirve Güney Kore’nin başkenti Seul ‘de yapılacak.

Geithner Çin'e gidiyor

Bu arada Amerika Maliye Bakanı Tim Geithner, G20 toplantısı sonrasında Pazar günü Çin’de temaslarda bulunacak.

Amerika, uzun zamandır Çin’den para birimi Yuan’ın değerini daha hızlı biçimde artırmasını istiyor. Yuan’ın değerinin yükselmesi iki ülke arasındaki ticaret açığının Amerika lehine düzelmesine olanak sağlayacak.

XS
SM
MD
LG