Erişilebilirlik

Geleceğin Otomobillerine 10 Milyon Dolar Ödül


Geleceğin Otomobillerine 10 Milyon Dolar Ödül
Geleceğin Otomobillerine 10 Milyon Dolar Ödül

Amerika’da düzenlenen çevre konulu bir yarışmada, üç ayrı ekip, yakıt tasarrufu sağlayan yeni nesil otomobil tasarımlarıyla 10 milyon dolarlık ödülü paylaştı. Ödüle layık görülen otomobiller 3.5 litre benzinle 160 kilometreden fazla yol alıyor. Otomobiller Washington’daki ödül töreninde halka tanıtıldı.



Yarışmaya katılanların amacı masrafsız, ekonomik , ve sağlam otomobiller üretmek. Ron Cerven ve ekibinin ürettiği bu otomobil yarışmaya katılan 136 modelden yalnızca biri. Dünyanın dört bir yanından gelen ekipler 10 milyon dolarlık ödül için yarıştı. Amaç yakıt tasarrufu yapabilecek, güvenli, çevreyle dost ve ekonomik araçlar üretebilmek.

Edison2 adlı ekipten Brad Jaeger anlatıyor: “Bu otomobillerin sadece yakıt tasarrufu sağlaması değil aynı zamanda ucuz olmaları da gerekiyor.”

Bir çok denemeden sonra, yarışmacıların sayısı elenerek bir kaç kişiye indirildi. Ödül en iyi üç model arasında paylaştırıldı. Ron Cerven ekibinin büyük ödülü kazandığına inanamadığını söyledi. Cerven, “İki yıllık çalışmamızı bir gün içinde sergiledik. Kolay bir iş değil. Bugün burada olanları anlamamız zaman alacak,” diye konuştu. Ekibin ürettiği iki kişilik elektikli otomobil yeniden şarj edilmeye gerek olmadan 240 kilometre gidebiliyor. Aküyü şarj etmenin maliyeti ise sadece 1 dolar. Otomobilin toplam maliyeti 40 bin doların altında.

Ödül alan diğer otomobil İsviçre’den X-Tracer ekibi tarafından üretilen iki kişilik araç. Aküyle çalışan bir motosiklet motoru var. Aracın bir yıl içinde piyasaya sürülmek üzere üretilmeye başlanacağı belirtiliyor. Maliyetiyse 100 bin doların altında.

Ödüle layık görülen son model ise Edison 2 adlı ekip tarafından üretilmiş. Otomobil dört kişilik, ethanol ile çalışıyor ve maliyeti 20 bin dolar civarında.

Brad Jaeger otomobilin neyle çalıştığının önemi olmadığını, önemli olanın yapı ve tasarım olduğunu söylüyor. Ödül sahipleri oromobillerinin seri üretimi için yatırımcılar arıyor. Amaçları bu araçları bir an önce tüm tüketicilere sunabilmek.

XS
SM
MD
LG