Erişilebilirlik

Geleceğin Otomobil Teknolojisi


Geleceğin Otomobil Teknolojisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
Yeni otomobillerde kullanılan teknoloji sayesinde sürücüler rahatlıkla bilgi erişim sistemlerine ulaşabiliyor. Los Angeles Otomobil Fuarını ziyaret eden Mike O’Sullivan, geleceğin otomobillerini bu bilgi teknolojisi açısından neler getireceğini değerlendirdi.

Birçok lüks otomobil artık daha çevreci. Tamamen elektrikle çalışan bazı modeller son derece hafif olan karbon fiber kullanılarak yapılmış. Hafifliğinin yanında güvenli bir sürüş için arka görüş kamerası, otomatik park asisti, şerit değiştirme ve kaza uyarı sistemi içeren elektronik donanımlara da sahip olan araç her fren yaptığında aküsüne enerji depoluyor.

Bir otomobil firmasını temsil eden Theresa Morıarty, frenleme sistemini özetliyor: “Enerji depolayan frenleme sistemi sayesinde akünüz sürekli yeni enerji yüleniyor.”

Benzin ve elektrikle çalışan bu hibrit modelde, kullanılan teknoloji, 1996 yılından bu yana otomobillere konulan OnStar adlı sistemin gelişmiş versiyonu. Yeni teknoloji, kullanıcılarına aracı dünyanın öbür ucundan çalıştırıp, işlevlerini takip edebilme imkanı sunuyor.

Stuart Fowle’de büyük bir otomobil firmasının temsilcisi: “Akıllı telefonlar için üretilmiş yazılım uygulaması ile lastiklerinizin hava basıncını, motor yağınızın seviyesini yada ömrünü kontrol edebilirsiniz. Ayrıca yakıt seviyenizi de kontrol edip, bu seviye ile ne kadar yol alabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.”

Araba kiralama şirketinde çalışan Johhua Turner, teknoloji sayesinde ellerindeki tüm araçların artık birbirleriyle iletişim kurabildiklerini belirtiyor.

Joshua Turner, otomobiller için teknoloji geliştiren bir firmanın yetkilisi: “Örneğin bir aracın lastiği patlarsa, sistem bu durumu otomatik olarak ilgili teknisyene iletebiliyor, tamir edildikten sonra da onarım yapıldığına dair bilgiyi şirket merkezine gönderiyor.”

50 ülkede online otomobil hizmeti sunan bir şirkette çalışan David Jumpa, günümüzde otomobillerin benzin istasyonları ile ilgili bilgileri sürücülere iletmenin yanısıra, eğlence hizmetleri de sunduğunu, gelecekte bu tür hizmetlerin giderek artacağını söylüyor: “Örneğin, bir önceki aracın vereceği bilgiye göre gideceğiniz yolun buzlu olduğuna dair uyarı olabilir.”

David, henüz bu uyarıyı gönderecek teknolojinin geliştirilmediğini ancak bunun kısa süre sonra mümkün olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG