Erişilebilirlik

GDO'lu Ürün Tartışmaları Devam Ediyor


GDO'lu Ürün Tartışmaları Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
Amerika’da GDO’lu ürün karşıtları birçok eyalet meclisinde seslerini duyurmaya başladı. GDO’lu ürünlerin üzerinde bu bilginin etikette belirtilmesini isteyen gruplar, Maine ve Connecticut eyaletlerinde bunu başardı. Tüketicilerin tepkisinden korkan GDO’lu ürün üreticileri ise güvenlik konusundaki kaygıları yatıştırmak için tüketiciyi bilimsel veri bombardımanına tutmaya hazırlanıyor. Ancak karşılarında hem siyasi alanda hem de sokaklarda eyleme hazır ateşli bir muhalefet var.

Washington sokaklarında ilgi çeken bu yarı sebze yarı balıktan oluşan figürler insanları GDO’lu ürünler hakkında konuşmaya teşvik ediyor.

Arabalar Kongre’nin önünde ufak bir kalabalığın oluşmasına neden olduktan sonra ülkenin diğer ucundaki Washington eyaletine doğru yola çıkıyor. Bu eyalette de GDO’lu ürünlerle ilgili bir yasa sonbaharda referanduma sunulacak.

GDO’lu ürünler süpermarketlerdeki ürünlerin yüzde 80’ini oluşturuyor. Ancak bu arabaların şoförlerinden Nikolas Schiller etiketler olmadan bunu bilemeyeceğinizin altını çiziyor: “İlk malzeme mısır. Büyük olasılıkla GDO’lu mısır. İçindeki krema da büyük ihtimalle GDO’lu besinle beslenmiş ineklerden geliyor.”

Schiller, GDO’lu ürünlerin sağlığa zararlı olabileceğini düşünüyor: “Büyükbabalarımız büyükannelerimiz bunları yemediler. Ve şimdi birdenbire daha fazla sağlık sorunu görüyoruz. Bu durumda bize. ‘bunlar güvenli ama hiç etiket koymuyoruz’ derlerse biz de güvende olup olmadığımızı bilemeyiz”

Ancak Amerika Bilimler Akademisi’nden sağlık yetkilileri GDO’lu ürünlerde korkulacak bir şey olmadığını söylüyor.

Ayrıca denetimciler de şirketlerin yaptırdığı testlerin herhangi bir kuşku yaratmadığını savunuyor.

Ancak Schiller, şirketlerin bu testlerin sonuçlarını herkesle paylaşması gerektiğini söylüyor: “Bir şeyin üzerini örttüğünüzde insanlar şeffaflık isteyecektir. Gün ışığı talep edecektir. Bunu sağlamazsanız insanlar şüphe duyar.”

Cathy Enright, endüstrinin desteklediği Biyoteknoloji Konseyi’ni yönetiyor. Enright çok yakında her şeyin aydınlanacağını söylüyor: “Bizden verilerin sunulması istendi. Bu nedenle gıda güvenliği ilgili bilgiler sunacağız.”

Bu bilgiler çok yakında bir internet sayfasında yayınlanacak.

Bu, şirketlerin şeffaflık ve diyalog yönünde verdikleri sözün bir parçası ve Enright bunun zamanın çoktan geldiğini söylüyor: “Bu konuları 20 yıldır konuşuyor olmalıydık.”

GDO’lu ürünler gittikçe daha fazla sayıda insanda şüphe uyandırıyor. Endüstrinin güveni geri kazanabilmesi içinse çok yol kat etmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG