Erişilebilirlik

Gıda Zehirlenmesine Karşı Bilinçlendirme Kampanyası


Gıda Zehirlenmesine Karşı Bilinçlendirme Kampanyası
Gıda Zehirlenmesine Karşı Bilinçlendirme Kampanyası

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, her altı Amerikalı’dan birinin gıda zehirlenmesi geçirdiğini, bu kişilerden 3 bininin öldüğünü bildiriyor. Washington’da bir örgüt, gıda zehirlenmesine karşı tüketicileri bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyor.

Yaz aylarıyla birlikte başlayan festival, piknik ve barbeküler nedeniyle milyonlarca Amerikalı açık havada yemek yiyor. Açık havada yemek yemek, gıda zehirlenmesi riskini arttırıyor. Andrea Darlas bir festivalde yediği humustan Salmonella bakterisi kapmış.

Her yıl milyonlarca Amerikalı çok ciddi gıda zehirlenmesi vakalarıyla karşı karşıya kalıyor. Amerikalılar’ın yarısından fazlası yıl boyunca açık havada yemek pişirip yediklerini söylüyor. Sağlık yetkilileri, tüketicilerle gıda üreticilerini, yemek hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor.
.
Tarım Bakanlığı’nın Et ve Tavuk Hattı’nda görev yapanlara her yıl gıda güvenliğine ilişkin sorularla 70 bin kişi telefon ediyor.

Hattı arayan bir kişi, ”Önümüzdeki haftasonu bir mangal partisine gideceğim. Çiğ hamburger götürmem gerekiyor. Ancak çiğ etin bozulmaması için ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. Bu konuda tavsiyenize ihtiyacım var,” şeklinde soru soruyor.

Et ve Tavuk Hattı’ndan Tina Hanes, ”Yılın bu aylarında bizi arayanlar genellikle mangalda et pişirme ve piknikte gıdaların bozulmaması için alınacak önlemler hakkında sorular soruyor,” diyor.

Telefon hattı çalışanları tüketicileri gıda zehirlenmesinden korumada önemli bir rol üstleniyor.

”Çiğ tavukta kullandığım sosu pişmiş tavuk üzerinde de kullanıp kullanamayacağımı merak ediyorum.”

”Kullanabilirsiniz ancak çiğ tavuk üzerindeki sosu öncelikle iyice kaynatmanız gerekiyor.”

Et ve Tavuk Hattı İspanyolca da hizmet sunarak programlarını genişletiyor. Hatta ayrıca elektronik posta ve Twitter gibi sosyal medya ağlarından da ulaşmak mümkün. Kathy Bernard Et ve Tavuk Hattı’nın proje koordinatörlerinden: ”Tüketicilere her gün bire bir eğitim vererek gıda ürünlerini nasıl korumaları ve gıda zehirlenmesini önlemede ne gibi önlemler almaları gerektiğini anlatıyoruz. Ayrıca gıda ürünleriyle ilgili şikayetler ya da piyasadan toplatılan ürünler hakkında da sorular geliyor.”

Washington’daki Georgetown Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden doktor Robynne Chutkan, tüketicilerin bazı basit önlemlerle gıda zehirlenmesini önleyebileceklerini söylüyor: ”Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri etin tam olarak piştiğinden emin olmak. Yazın açık havada mangal yapanlara az pişmiş hamburger tüketmelerini tavsiye etmiyorum. Amerika’da çok sayıda salmonella vakasına rastladık, bu nedenle yumurtanın sarısının tamamen pişmiş olması gerekiyor. Çiğ yumurtayla mikserde çırpılarak yapılan içecekler kesinlikle tüketilmemeli.”

Amerikalı sağlık yetkilileri tüketicileri gıda güvenliği konusunda bilinçlendirmek için hazırlanan programlara yatırım yapmanın, gıda zehirlenmesi vakalarını azaltmanın en iyi yolu olduğunu söylüyor.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG