Erişilebilirlik

Gazze'de Tünel Ekonomisi 20 Bin Kişiyi Geçindiriyor


Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, tünel ekonomisi Gazze'de yoksul halktan çok Hamas'ın işine yarıyor

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün hazırladığı yeni rapora göre, İsrail’in Gazze’ye üç yıldır uyguladığı abluka, bölge halkını “tünel ekonomisi”ne bağımlı hale getirdi. Gazze halkına temel ihtiyaçlarında yardımcı olsa da tünel ekonomisinin zararları da var.

Amerika’nın Sesi Cenevre muhabiri Lisa Schlein’ın haberine göre, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporunda, işgal altındaki Filistin topraklarındaki ekonomik durumun biraz iyileştiği belirtiliyor. Ama Gazze ve Batı Şeria’daki ekonomik büyüme arasında dağlar kadar fark var.

Batı Şeria ekonomisi geçen yıl yüzde 8 büyüdü, ama Gazze için bu oran yüzde 1 oldu. Raporda Batı Şeria’daki büyüme, yasalar ve düzeni sağlayan kurumların çalışıyor olmasına bağlanıyor. Rapor ayrıca hareket ve erişim özgürlüğüne yönelik engellerin kısmen kaldırıldığına dikkati çekiyor. Ancak Gazze için durum farklı: Üç yıldır devam eden İsrail ablukası, bölge ekonomisini kötü etkiliyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Müdürlüğü Özel Temsilcisi Friedrich Buttler, bu durumun Gazze’de bir “tünel ekonomisi” oluşturduğunu belirtiyor. Yetkili bu uygulamanın kayıtdışı ekonomik uygulama olduğunu, can güvenliği ve sağlık açısından zararları olduğunu söylüyor. Buttler, tünel ekonomisinin çocuk işçiler çalıştırdığını ve Gazze’yi kontrolü altında bulunduran, tünel ekonomisinden doğrudan yararlanan ve tünelleri işletenlerden haraç toplayan Hamas’ın çocuk işçilerin durumuna kayıtsız kaldığını belirtiyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü yetkilisine göre Gazze ve Mısır sınırı altında 400 ila 600 tünel bulunuyor. Bu tüneller 20 bin kişinin geçimini sağlıyor.

Örgütün hazırladığı rapora göre Gazzeliler’in yüzde 75’i yiyecek sıkıntısı çekiyor, halkın yüzde 70’i günde 1 doların altında kazanıyor. Gazze’deki fabrikaların yüzde 80’i ya zarar görmüş, ya da tahrip olmuş durumda. İsrail silah yapımında kullanılabileceğini öne sürerek bölgeye çimento sokmuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Arap ülkelerinden sorumlu yetkilisi Nida el Nasif Gazze’deki kalifiye eleman açığının da arttığının altını çiziyor. Uzman Çalışma Örgütü’nün Gazze’de yeni iş alanları oluşturmaya çalıştığını, özellikle de kadın ve gençlere ağırlık verdiğini söylüyor.

Gazze’de büyük bir genç nüfus olduğuna dikkati çeken Uluslararası Çalışma Örgütü yetkilisi bu kesimin siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan dışlandığını kaydediyor. El Nasif, özellikle genç kadınlara iş fırsatı yaratmaya çalıştıklarını söylüyor.

Uzman Gazze halkının tünel ekonomisinden geçinmekle gurur duymadığını, bunun zararlarını bildiğini en önemlisi bu uygulamanın getirilerinin herkese eşit bir şekilde dağıtılmadığını gördüğünü belirtiyor. Nida el Nasif, yoksul kesimin zaten hiçbir şekilde tünellerden getirilen kaçak ürünleri alacak parası olmadığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG