Erişilebilirlik

Gazze'de İlk İsrail Kara Harekatı


İsrail hava saldırısında tahrip olan Gazze polis şefinin evi
İsrail hava saldırısında tahrip olan Gazze polis şefinin evi

İsrail Gazze’deki Hamas militanlarına karşı geçen hafta başlattığı saldırıda ilk kara harekatını gerçekleştirdi.

Yetkililer İsrail komandolarının Pazar günü bir roket rampasını hedef aldığını bildirdi. Filistinli militanlarla kısa süre çatışmada dört İsrailli askerin hafifçe yaralandığı açıklandı.

İsrail uluslararası ateşkes çağrılarını dinlemeyerek Pazar günü Gazze’de de hava saldırılarını sürdürdü. Hava saldırıları Gazze’nin kuzeyinde binlerce kişini evlerini terketmesine yol açtı. Halen yabancılar ve çifte vatandaş olan Filistinlilerin hepsi Gazze’den ayrılmış bulunuyor.

İsrail, Hamas hedeflerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinliler ağır kayıp verdi. Çatışmalarda İsrailliler arasında ölen ya da ağır yaralanan olmadı.

İsrailli yetkililer eğer barış istiyorsa Hamas’ın derhal füze saldırılarına son vermesi gerektiğini söylüyor.

Hükümet sözcüsü “Biz gerginliği azaltmaya çalıştık. Mesajlar gönderdik. Hamas’a ‘Bu füze saldırısını durdurun’ dedik. Ama onlar devam etti, biz de harekete geçtik. İsrail ordusu, halkının korku içinde yaşamasına izni vermeyecek.”dedi.

Çatışmalar, üç Yahudi ve arkasından bir Filistinli gencin kaçırılarak öldürülmesinin ardından başladı. Filistinlilerin sabrını taşıran bir başka unsursa, İsrail işgalinin devam etmesi ve siyasi çözüm yönünde ilerleme sağlanamaması oldu.

Taraflar 2012 sonlarında yaptıkları sekiz günlük savaştan bu yana en ağır çatışmaları yaşıyor ve bunun duracağı yönünde bir işaret görülmüyor. İsrail’in kara operasyonuna başlaması, iki tarafın da ağır can kaybı vermesine neden olabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG