Erişilebilirlik

Gazze’de BM Genel Sekreterine Ayakkabı Atıldı


Gazze’de BM Genel Sekreterine Ayakkabı Atıldı
Gazze’de BM Genel Sekreterine Ayakkabı Atıldı

Filistinliler bölgeyi ziyaret eden Ban ki Moon’u protesto etti

Gazzeli Filistinliler bölgeyi ziyaret eden Ban ki Moon’u protesto etti.

İsrail’de tutuklu yakınları bulunan 40 kadar Filistinli Erez sınır kapısından Gazze’ye giren Genel sekreterin konvoyuna ayakkabı, çalı çırpı ve taş attı. Şu anda İsrail cezaevlerinde ne zaman serbest bırakılacağını kimsenin bilmediği en az 5,000 Filistinli bulunduğu tahmin ediliyor.

Göstericiler Ban ki Moon’u İsrail yanlısı politika izlemekle suçladı, kendileriyle görüşmeyi kabul etmemesini kınadı. Hamas görevlileri duruma müdahale ederek göstericileri bölgeden uzaklaştırdı, BM konvoyunun Gazze’ye girmesini sağladı.

Genel Sekreter, ziyareti sırasında, Han Yunus’ta bir konut projesiyle okul yöneten BM çalışanlarıyla görüştü. Birleşmiş Milletler, Gazze’de, 2008 Aralığında, İsrail savaş uçaklarının bombaladığı okul ve diğer tesisleri yeniden inşa etmeye çalışıyor.

Ban ki Moon’un, daha sonra yaptığı basın toplantısında, kendisine gösterilen sıcak ilgiden duygulandığını söylemesi gazetecilerin gülüşmelerine sebep oldu. Genel Sekreter, Gazzelilerin çektiği sıkıntılara üzüldüğünü söyledi, çok ciddi ekonomik, sosyal ve insani sorunlarının bilincinde olduğunu vurguladı.

İsrail’den Gazze’ye insan ve mal giriş çıkışını serbest bırakmasını isteyen Ban ki Moon; Filistinlilerden de İsrail’i roket saldırılarına son vermeleri çağrısında bulundu.

Barış sürecini yeniden başlatmak için İsrail’de ve Batı Şeria’da danışmalarda bulunan Genel Sekreter, İsrail, Amerika ve bazı Batı ülkeleri tarafından terör örgütü sayılan HAMAS ile görüşmedi.

İsrail ile HAMAS arasında üç yıldır gayri resmi ateşkes var. Ancak Gazze’den İsrail köylerine roket atıldığında İsrail ordusu buna Gazze’yi bombalayarak cevap veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG