Erişilebilirlik

Gazze'de Ateşkes Umudu


Hamas'ın ateşkesi kabul edeceğiyle ilgili haberler arasında Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas temaslarını sürdürürken, Amerika'nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Scott Stearns, yaşananların Abbas için ne anlama geldiğini araştırdı

Hamas şimdiye kadar İsrail Gazze’ye yaptığı ambargoyu kaldırmadığı sürece roket saldırılarını kesmeyeceğini açıklamıştı. Bu da, Mısır’ın arabuluculuk yaptığı krizde öne çıkan anlaşmazlıklardan biriydi. Durum değişecek mi?

Müzakerelere katılan Mahmut Abbas, Mısır’daki yeni yönetime güvenmeyen Hamas’a güvence verdi. İsrail’e yapılan saldırılara son verme yetkisinin Hamas’ta olması nedeniyle, Amerikalı yetkililer Abbas’ın risk aldığını söylüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, “Filistinli yetkililerle güçlü bağları olan diğer ortaklarımız gibi bizler de sürekli görüşüyoruz, irtibat halindeyiz. Ancak önemli olan Hamas’ın bir takım kararlar verebilmesi,” şeklinde konuştu.

American Üniversitesi profesörü Guy Ziv’e göre Obama hükümeti İsrail’le Filistin arasında kalıcı bir çözüm üretmek için Abbas’ı muhatap almaya kararlı: “Ortak bir hükümet kurma fikri aslında olumlu çünkü bir anlaşmaya varıldığında Mahmut Abbas bu barış anlaşmasının imzalanmasında sadece kendi grubunu değil, tüm Filistinliler’i temsil edecek.”

Eski Büyükelçi Adam Ereli’ye göre, yıllardır devam eden sorunun çözümü için önerilen iki devlet vizyonunun başarısız olmasının nedenlerinden biri İsrail’in Mahmut Abbas’a karşı aldığı sert tutum: “Abbas’a ve Filistin’in ılımlı siyasi kesimine karşı dürüst olmak gerekirse, İsrail’in onlara fazla fırsat tanımadığını söylemek gerek.”

Ereli, Mahmut Abbas’ın siyasi konumunun Gazze’deki saldırıdan daha önce zayıflatıldığını söylüyor: “Bence İsrail Abbas’ı zayıflatmak için elinden geleni yaptı. Tutuklular konusunda geri adım attılar, yerleşim yerlerini genişlettiler. Bu yüzden Abbas “İsrail’le görüşüyorum” dediği zaman kendi halkının güvenini yitirdi çünkü İsrail kendisini hiçbirşey yapamayacak, güçsüz bir duruma getirdi.”

Amerika Barış Enstitüsü uzmanı Steve Heydemann’a göre, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü askeri müdahale İran’a fırsat yarattığı için Abbas’ın konumunu olumsuz etkiliyor: “Göründüğü kadarıyla Hamas’la ilişkilerin yenilenmesini uman İran, Filistin meselesine bir şekilde müdahil olma çabasında.”

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, Ürdün Kralı Abullah da dahil olmak üzere Filistin’e destek için bölgedeki liderlerle görüşüyor. Ancak Amerikalı yetkililere göre Hamas’a destek veren Türkiye ve Katar, Mısır’la ortak çalışan Abbas’la ilgilenmiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG