Erişilebilirlik

Gazze Yardım Filosu Kaptanlarından Biri Tutuklandı


Gazze yardım filosuna katılan "Audacity of Hope"
Gazze yardım filosuna katılan "Audacity of Hope"

Gazze yardım konvoyuna katılacak teknelerden birinin kaptanı Yunanistan’da tutuklandı. Adı açıklanmayan 60 yaşındaki kaptan izinsiz olarak limandan açılmakla suçlanıyor. Yunanistan hükümeti yardım konvoyuna katılan teknelerin Gazze’ye hareketini yasaklamıştı.

İsrail ve Amerika, yardım gemilerini Gazze’ye uygulanan ablukayı delmekten vazgeçmeye çağırdı. Yetkililer, bu eylemin tehlikeli ve kışkırtıcı olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği de yardım gemilerinin İsrail veya Mısır limanlarına yanaşmasını, yardım malzemelerinin yasalar dahilinde karayoluyla ulaştırılmasını teşvik ediyor.

Ancak tüm çağrılara rağmen yardım konvoyuna katılan gönüllüler Gazze’ye hareket etme konusunda kararlı olduklarını söylüyor. Eylemciler Gazze ablukasının yasadışı ve ahlakdışı olduğunu savunuyor.

Gazze yardım filosuna bu yıl yardım malzemesi taşıyan sekiz tekne, iki kargo gemisi ve 300 kişi katılıyor. Bu yıl eylemciler arasında politikacılar, gazeteciler, yazarlar ve din adamları da var.

Şu ana kadar limanlarda bekleyen iki tekne hizmet dışı kaldı – İsrail sabotajla suçlanıyor. Yunanistan hükümeti altı teknenin Gazze’ye hareket etmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Gecikmeler nedeniyle birçok eylemci daha fazla bekleyemeyerek memleketlerine dönmek durumunda kaldı.

XS
SM
MD
LG