Erişilebilirlik

Gazze'nin Yeniden İnşası Yavaş İlerliyor


Gazze'nin Yeniden İnşası Yavaş İlerliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Uluslararası toplumdan yardım alan Gazze’ye çimento gibi inşaat malzemelerinin girmesi, bölgeyi abluka altında tutan İsrail’in iznine bağlı

Muhammet el Shimbery, Gazze’deki savaşta evi yıkılan binlerce Filistinli’den biri.

El Shimbery, savaş sonrası bölgeyi yeniden inşa etmek için hiçbir adım atılmadığını ve tek çözümün anlaşmazlığı bitirmek olduğunu söylüyor:

“Eğer bize yardım etmek istiyorsanız, İsrail işgalini bitirin çünkü daha fazla savaşacak gücümüz yok. Bu, İsrail ordusu tarafından yıkılan üçüncü evim.”

İsrail, Gazze’yi yöneten Hamas’ın silahsızlandırılmasını istiyor.

Uluslararası toplumdan yardım alan Gazze’ye çimento gibi inşaat malzemelerinin girmesi, bölgeyi abluka altında tutan İsrail’in iznine bağlı.

Birleşmiş Milletler yetkilisi Christopher Gunness işlerin çok yavaş ilerlediğini söylüyor:

“Mevcut sistem işe yaramıyor. Yeterince hızlı değil. Eğer bölgede yeniden şiddete başvurulmasını önlemek istiyorsak daha hızlı hareket etmeliyiz. Gazze’ye günde 900 kamyon malzeme girmesi gerekiyor.”

Birleşmiş Milletler, yeniden yapılanmaya izin veren bir anlaşmaya aracılık etmiş. Ancak Gazze halkı bu anlaşmadan umutlu değil.

Muhammet ebu Rayya, savaştan önce bu binada yaşıyormuş:

“Yeniden yapılanma, iyimser tahminle en az üç yıl sürer. Bu da, Gazze halkının üç yıl boyunca çok sıkıntı çekmesi ve sefil olması demek.”

BM Sözcüsü Gunness, yeniden yapılanmanın durumu fazla düzeltmeyeceğini söylüyor:

“Gazze’yi bir haftada yeniden inşa etsek ve çok güzel evler yapsak bile bunun ekonomik olarak dışlanan Gazze halkına hiçbir getirisi olmaz.”

İsrail Gazze ablukasını sürdürdüğü ve Hamas silah bırakmayı reddettiği sürece, Gazze halkının normal bir hayat yaşaması mümkün görünmüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG