Erişilebilirlik

Gazze Krizinin Bedelini Siviller Ödüyor


Gazze Krizinin Bedelini Siviller Ödüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Hamas militanları ve İsrail güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda sivil can kayıpları büyük tepki topladı. Amerika’da başkent Washington ve diğer şehirlerde sivillerin öldürülmesi protesto edilirken, Hamas ve İsrail sivil kayıplar konusunda birbirini suçlamayı sürdürüyor

Amerika ve dünyanın başka yerlerinden gelen göstericiler, Ortadoğu’yu kavuran şiddeti protesto etmek için Beyaz Saray’ın önünde toplandılar. Haftasonu boyunca devam eden ve binlerce kişinin katıldığı gösterilerde, hem Filistin hem de İsrail tarafları vardı.

“Biz Filistin yanlısı harekete bağlıyız ama İsrailli sivillerin de ölmesini de istemiyoruz. Sivil ölümlerine karşıyız. Birleşmiş Milletler’e bağlı hastaneler, okullar bombalanıyor. Masum çocuklar ölüyor. Bu büyük bir trajedi ve burada buna karşı toplandık.”

İsrail yanlısı bir göstericin ise şu mesajı veriyor:

“İsrail’e destek vermek için geldim. Umarım insanlar suçlu olanın Gazze’deki siviller değil Hamas olduğunun farkına varırlar.”

Bazı göstericiler her iki tarafın sivilleri hedef alan saldırılarını kınarken, Suriyeli Samir gibi bazıları da İsrail ve Amerika’yı suçladı:

“Gazze’yi yerle bir ediyorlar.”

Batı Şeria’da yüzlerce kişi, Gazze’de İsrail güçleriyle mücadele eden diğer Filistinliler’e destek vermek için gösteriler düzenledi.

Ürdün’ün başkenti Amman’da ise, 20 bin Müslüman Kardeşler üyesi ve taraftarı Hamas yanlısı bir miting düzenledi. Örgüt üyeleri, geçen yıl Mısır’da iktidarı kaybettiğinden bu yana sessizliğini koruyordu.

Zaki Bin Rashid: “Herkesin önümüzdeki süreci anlamasını istiyoruz. Müzakere ve uzlaşma çabaları başarısız oldu. Sadece direniş seçeneğimiz var ve bu direniş Gazze’de zafer kazandı. Bu zaferin Ürdün, Mısır ve Suriye’den desteklenmesi mümkün. Tüm dünya ülkelerinin bu göstericilerin sesine kulak vermesini istiyoruz.”

Merkezi Cenevre’deki UNICEF’in sözcüsü Ortadoğu’daki son çatışmalarda, daha önceki iki krize oranla daha fazla çocuk öldüğünü söyledi:

“8 Temmuz ve 5 Ağustos arasında en 447 Filistinli çocuğun öldüğü kaydedildi. Çocuk kayıpların 227’si erkek ve 170’i kız. Yaşlarıysa 10 ila 17 arasında değişiyor. 447 çocuktan en az 30’u yani yüzde 68’i 12 yaşın altında.”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG