Erişilebilirlik

Yunanistan, Gazze'ye Giden Gemiyi Durdurdu


Yunanistan, Gazze'ye Giden Gemiyi Durdurdu
Yunanistan, Gazze'ye Giden Gemiyi Durdurdu

Yunanistan hükümeti, Gazze'ye gitmek üzere yolaçıkan yardım malzemesi yüklü bir tekneyi durdurdu.

Yardım filosunu örgütleyen gruplar, Tahrir adlı teknenin Girit adasından hareket ettiği sırada Yunan kıyıkoruma gemileri tarafından yolunun kesildiğini açıkladı.Teknede Kanada ve diğer uluslardan barış eylemcilerinin bulunduğu bildiriliyor.

Yunanistan geçen hafta Gazze'ye gidecek gemilerin yola çıkmalarını yasaklamış ve Cumartesi günü Amerikalı bir grubu taşıyan teknenin kaptanını izinsiz limandan ayrıldığı için tutuklamıştı.

Gazze’ye yardım filosunu örgütleyen gruplar, Pazar günü Atina hükümetinin teklifini reddetti. Atina, yardımı Birleşmiş Milletler gözetimi altında kendi gemileriyle götürmeyi teklif etmişti.

Gazze 2007 yılında Filistin yönetiminden ayrılan Hamas tarafından yönetiliyor. Bölge o dönemden bu yana İsrail’in karadan ve denizden ablukası altında bulunuyor. Filistin’deki meşru el Fetih yönetimi bir süre önce Hamas’la anlaşmaya karar vermiş ve bunun ardından Mısır, Gazze’ye sınırdan uyguladığı ablukayı kaldırmıştı.

İsrail, Amerika, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, filonun uluslararası organizatörlerinden İsrail’in ablukasını yarmaya çalışmaktan vazgeçmelerini istedi.

Geçen yıl İsrail komandoları aynı konvoyda bulunan Mavi Marmara gemisinde dokuz Türk eylemciyi öldürmüştü. Daha önce filoya katılacağı bildirilen Mavi Marmara’nın daha sonra bu yılki eyleme katılmayacağı açıklandı.

Organizatörler Gazze’ye sekiz tekne ve iki yük gemisi göndermeyi amaçlıyor. Gemilerde aralarında siyasetçi, gazeteci, yazar ve dini liderlerin bulunduğu 300 eylemci yer alacak. Eylemciler Gazze ablukasının yasaları ve vicdani kuralları ihlal ettiğini savunuyor.
Geçen hafta filodaki iki geminin uskur ve uskur şaftına sabotaj yapıldığı açıklanmıştı. Filo organizatörleri sabotajdan İsrail'i sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG