Erişilebilirlik

Gazze'de Savaş Bitti Dertler Bitmedi


Gazze'de Savaş Bitti Dertler Bitmedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

2.200 Filistinli’nin hayatını ve evlerini kaybettiği savaştan bir yıl sonra, Gazze’de durum iyileşmiş değil. Çok sayıda Gazzeli hala geçici barınaklarda yaşıyor.

BM İnsani İşler Dairesi yetkililerinden Jens Laerke, “Evlerini kaybeden 100.000 kişi hala geçici barınaklarda kalıyor. Savaştan sonra planlanan 12.500 yeni evin inşaatı hala başlamadı” diye durumu özetliyor.

Bazı Gazzeliler durumlarının bir yıl öncesine göre daha kötü olduğunu söylüyor, unutulduklarını düşünüyor:

Usame Ebu Asser de bu Gazzeliler’den: “Bir karavanın çatısını evimizin ikinci katına yerleştirdik. Evin çatısının çökmesinden korkuyorduk. Sonuçta sokakta yaşamak istemiyoruz ve bu da kiraya çıkmaktan daha iyi bir çözüm.”

Çok sayıda evin yıkılması, Gazze’deki kiraları rekor seviyeye çekmiş.

Savaşta 500’ü aşkın da çocuk öldü.

İsrail’in yaptırımları yüzünden Gazze’de yokluk ortamı, yaratıcı çözümlere de fırsat sunmuş. Güneş enerjisiyle çalışan bu fırın gibi.

Fırıncı Halid Başer, “Gazze’de yılın yedi ayı güneşli. Güneş enerjisiyle yemek pişirmeye para ödemiyorsunuz. Elektriğe, kömüre, doğal gaza para harcamıyorsunuz,” diyor.

Savaşta ölenler, birinci yıldönümünde İsrail’de de anıldı. Ölen 73 İsrailli’nin çoğu askerdi. Gazze yakınlarındaki köylerde yaşayan İsrailliler, sınırın karşı tarafından gelebilecek olası roket ya da havan topu saldırılarından kaygı duyuyor.

İsrailli Ira Goldenberg, “Bu tarz yaşamaya alıştım. Her gittiğiniz yerde bomba sığınağı arıyorsunuz ve her ihtimale karşı hep sığınağın yakınında durmaya çalışıyorsunuz,” diyor.

İsrail, terörist geçişlerini ve silah kaçakçılığını önlemek amacıyla Gazze sınırını tamamen kapalı tutuyor. Bu da Gazze’nin yeniden imarının önündeki en büyük engellerden birini oluşturuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG