Erişilebilirlik

Gazze'de Ölü Sayısı Bini Geçti


Mideast Israel Palestinians
Mideast Israel Palestinians

İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü hava ve kara operasyonları üçüncü haftasını tamamlamak üzere. Ateşkes sırasında enkaz altından çıkarılan yüzün üstünde cesetle birlikte şu ana kadar bini aşkın Filistinli’nin öldüğü bildirildi. İsrail’in verdiği kayıp 37 asker ve iki sivil

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi ülkenin dışişleri bakanları, Gazze’de insani gerekçelerle ilan edilen 12 saatlik ateşkesi uzatmanın yollarını arıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Türkiye ve Katar dışişleri bakanlarıyla Paris’te bir araya geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, yedi bakanın hem İsrail hem de Filistinliler’in beklentilerini karşılayabilecek şekilde ateşkesi kalıcılaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Fabius, İsrail’in güvenlik kaygılarını gidermeye, Filistinliler’in de Gazze’deki ekonomik beklentilerini karşılamaya çalıştıklarını belirtti.

İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü hava ve kara operasyonları üçüncü haftasını tamamlamak üzere. Ateşkes sırasında enkaz altından çıkarılan yüzün üstünde cesetle birlikte şu ana kadar bini aşkın Filistinli’nin öldüğü bildirildi. İsrail’in verdiği kayıp 37 asker ve iki sivil.

12 saatlik ateşkes bu sabah Türkiye saatiyle 08:00’de yürürlüğe girmişti. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ateşkesin Ramazan ayının sonuna gelinmesi dolayısıyla ilan edildiğini açıkladı.

İsrail ateşkes süresince militanların silah kaçırmak için kullandığı tünelleri aramaya devam edeceğini bildirdi.

Gazze’de ateşkesten dolayı enkaz altında aramalar devam ediyor. Beyt Hanun’da bir hastanenin vurulan hedefler arasında olduğu bildirildi.

İsrail “teröristlerin roket saldırılarına karşı kendini savunma hakkı” olduğunu savunuyor. Filistinliler ise İsrail ve Mısır’In 2007’den bu yana uyguladığı Gazze ablukasını kaldırmasını istiyor. Hamas’ın Gazze’de yönetimi silah zoruyla devraldığı dönemden bu yana devam eden abluka, bölgeye ekonomik açıdan büyük zarar verdi. Çok sayıda Filistinli, abluka yüzünden Gazze dışına çıkamıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG