Erişilebilirlik

Gazze'de 12 Saatlik Ateşkes


Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

İsrail ve Hamas'ın uzlaştığı geçici ateşkes bu sabah TS 08.00'de başlayacak ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kendi önerdiği yedi günlük ateşkes planının İsrail hükümetince reddedildiği yönünde İsrail basınında çıkan haberlerin yanlış olduğunu söyledi

İsrail ve Hamas, bugün geçerli olmak üzere 12 saat sürecek ateşkes konusunda anlaştı. İsrail ordusu, ateşkesin bu sabah Türkiye saatiyle 08.00’de başlayacağını, ancak militanların Gazze’ye silah kaçırmak için kullandığı tünelleri arama ve tahrip etme faaliyetlerinin devam edeceğini bildirdi.

Bir Hamas yetkilisi de, 12 saat boyunca savaşa ara vereceklerini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, kendi önerdiği yedi günlük ateşkes planının İsrail hükümetince reddedildiği yönünde İsrail basınında çıkan haberlerin yanlış olduğunu söyledi.

Kerry ateşkes konusunda resmi bir öneri yapılmadığını, İsrail tarafının da bazı ifadelerde değişiklik yapmak istediğini belirtti. Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ateşkes konusunda kararlı olduğunu kaydetti.

John Kerry, bir hafta sürecek bir ateşkesin, tarafların haftalardır süren kanlı çatışmalara yol açan nedenlerin derinlerine inmesini sağlayacağını açıkladı.

Halen Paris’te bulunan Amerika Dışişleri Bakanı, diplomatik çözüm çabalarına devam edecek. Ateşkes çabalarının sona ermeyeceğinin altını çizen Kerry, tüm dünyanın çatışan iki tarafın da “akıllarını başlarına toplamalarını” beklediğini söyledi.

İsrail’in üç haftaya yakın süredir hem havadan, hem de karadan devam ettirdiği operasyonlarda 800’ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, Hamas’ın füze saldırılarına yanıt verdiğini savunsa da, çatışmalarda ölen Filistinliler’in çoğu sivil ve önemli bir kısmı çocuk. Kara harekatının başlamasıyla ölü sayısı artan İsrail’in kaybı ise 32 asker ve iki sivil.

Kendini “teröristlerin füze saldırılarından koruma hakkı” bulunduğunu iddia eden İsrail, Gazze’nin tamamen silahlardan arındırılmasını istiyor.

Gazze’yi idare eden Hamas ise, bölgeye yönelik İsrail ve Mısır ablukasının kalkmasını istiyor. 2007 yılından bu yana devam eden abluka, bölge ekonomisine zarar verdiği kadar Filistinliler’e seyahat kısıtlaması da getiriyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG