Erişilebilirlik

Gazetecilere Gözaltı ve Tutuklamalara Sert Tepki


Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) aralarında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (Reporters Without Borders - RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun da bulunduğu gazeteciler Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve haklarında açılan davanın geri çekilmesini istedi.

Gazetecileri Koruma Komitesi yaptığı açıklamada, Türkiye’deki son tutuklamalarda üç gazetecinin ‘Özgür Gündem Gazetesi’ne verdiği desteğin terörle ilişkilendirilmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.

CPJ, tarafından yapılan açıklamada, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Türkiye Temsilcisi Önderoğlu’nun Özgür Gündem gazetesinin 18 Mayıs tarihli sayısını hazırladığı için terörle ilişkilendirilerek tutuklandığı belirtildi.

Özgür Gündem gazetesine destek vermek amacıyla gönüllü 44 nöbetçi editörle birlikte gazetenin yayın yönetmenliğini yapan gazeteci – yazar Ahmet Nesin ve gazeteci - akademisyen ve İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın da teröre destek vermekten tutuklandıkları ifade edildi.

“Serbest bırakıp yargılama sürecini sonlandırın”

CPJ, işlerini yapan gazetecilerin yargılanmalarının ve tutuklanmalarının kabul edilemez olduğunu bildirdi. Örgüt, gazetecilik ve mesleki dayanışma içerisinde Özgür Gündem gazetesine destek veren kişilerle ilgili yargılama kararının derhal sonlandırılması istedi.

CPJ, hazırladıkları son tutuklu gazeteciler raporunun 1 Aralık 2015’te yayınlandığını ve rapora göre 14 gazetecinin Türkiye’de cezaevinde olduğu belirtildi. İstanbul’da yapılan mahkemede CPJ’in de temsilcisin bulunduğu ifade edildi.

Gazeteci Canikligil skandal gözaltının belgesini yayınladı

Dört gün önce üç çocuğu ve eşiyle birlikte tatil için gittiği Türkiye’de Atatürk Havaalanı’nda,14 saat gözaltına alındıktan sonra serbest kalan Hürriyet Gazetesi New York Temsilcisi Razi Canikligil’de twitter hesabından hakkında yapılan suçlamanın belgesini paylaştı.

Canikligil, “Bana atılan iftiranın belgesi ilişikte. Buyurun okuyun. Olabilirmişim!” mesajını paylaştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB )Başkanı’nın şikayetçi olması sonucunda gözaltına alınan Canikligil’in yayınladığı belgede “@MertceH isimli twitter kullanıcısı Razi Canikligil olabilir” ifadesi bulunuyor.

Ban - Ki moon gözaltı sonrasında bilgilendirildi

26 yıldır Amerika’da gazetecilik yapan Canikligil, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada New York’ta Amerikalı meslektaşlarına neden gözaltına alındığını açıklamakta zorluk çektiğini söyledi. Gözaltını “skandal” olarak nitelendirdi. Canikligil’in gözaltına alınmasına üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Muhabirleri Derneği de çok sert tepki verdi.

BM Sözcüsü Stephan Dujarric düzenlenen basın toplantısında Canikligil’in gözaltına alınmasıyla ilgili çeşitli soruları da yanıtladı.Dujarric, gözaltı haberini duyduktan sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban - Ki Moon’u da konuyla ilgili anında detaylı olarak bilgilendirdiğini belirterek,” Gözaltına alındığında çok üzüldük. Serbest kalması ise bizi mutlu etti. Fakat orada yaşanılan bu durum bizi oldukça endişelendirdi” diye konuştu

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG