Erişilebilirlik

Gazeteci Operasyonları Sürüyor: 12 Gazeteci Gözaltında


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin medya ayağıyla ilgili yürüttüğü operasyonda 35 gazeteci hakkında gözaltı kararı verildi. FETÖ diye adlandırılan Gülen cemaatin medya ayağı oldukları iddiasıyla gözaltı kararı çıkarılan gazetecilerden 12’si gözaltına alındı.

Kapatılan Zaman gazetesi yazarı Ali Yurttagül, kapatılan Meydan gazetesi yazarı Atilla Taş, Hürriyet gazetesi internet editörü Dinçer Gökçe, Türksolu dergisi başyazarı Gökçe Fırat Çulhaoğlu, kapatılan Bugün gazetesi muhabiri İskender Yunus Tiryaki, postmedya.com sitesi Levent Arap, Yeni Şafak ve kapatılan Millet gazeteleri eski yazarı Murat Aksoy, kapatılan Millet gazetesi Ankara temsilcilerinden Abdullah Alpaslan Akkuş, kapatılan Zaman gazetesi yazarı Nurullah Öztürk, kapatılan Bugün gazetesi yazarı Rasih Yılmaz, kapatılan Millet gazetesi yazı işleri koordinatörü Mutlu Çölgeçen, kapatılan Meydan gazetesi Ankara temsilcisi Ömer Şahin sorgulanmak üzere Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüler.

Gözaltı kararı verilen kapatılan STV spikerleri Kemal Gülen ile Asım Yıldırım, kapatılan Today’s Zaman gazetesi yazı işleri müdürü Celil Sağır, Bugün gazetesi genel yayın yönetmeni Erhan Başyurt, Radikal gazetesi eski genel yayın yönetmeni Eyüp Can Sağlık, kapatılan Zaman gazetesi yazarları Can Bahadır Yüce, Turan Bozkurt, Selçuk Gültaşlı, Faruk Arslan, İhsan Yılmaz ile İbrahim Öztürk, kapatılan Zaman gazetesi muhabiri İbrahim Cücük, Sabah gazetesi eski yayın yönetmeni Ergun Babahan, kapatılan Millet gazetesi yazarı Mahmut Akpınar, Turkish Review dergisi genel yayın yönetmeni Kerim Balcı, Rotahaber sitesi yazarı Osman Özsoy, Yeni Şafak gazetesi eski muhabiri Önder Deligöz, kapatılan STV’nin muhabiri Şemsettin Efe, TRT eski muhabiri Savaş Genç, Sabah gazetesi eski okur temsilcisi ve Bugün gazetesi yazarı Yavuz Baydar, kapatılan Yeni Hayat gazetesi yazarı Ayşe Özkalay, Rotahaber sitesi yazarı Yonca Kaya Şahin ise adreslerinde bulunamadı. Bu gazetecilerin önemli bir bölümünün yurtdışında olduğu sanılıyor.

Basın Konseyi: Gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklanmaların cadı avına dönüşmesi endişe verici

Yazılı bir açıklama yayınlayan Basın Konseyi, darbe sonrası gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama kararlarının cadı avına dönüştüğünü savundu.

Basın Konseyi, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalarda rekor sayıda artış olması ve bir “cadı avı”na dönüşmesi endişe vericidir. Türkiye’yi bu konuda dünya rekortmeni olma noktasına taşıyan bu kararlar ve uygulamaların, hukuka uygun şekilde yapılması demokrasinin gereğidir” dedi.

Basın Konseyi: Cadı avı diye yorumlanan uygulamalar Türkiye’yi derinden yaralamaktadır

OHAL kapsamında 30 güne çıkarılan gözaltı süresinin uluslararası hukuka uygun düşmediğini vurgulayan Konsey, yazdıkları nedeniyle gazetecilerin kovuşturulmasının uluslararası hukuka göre ancak “terörü övme” ve “nefret suçu” işlendiğinde söz konusu olabileceğinin altını çizdi.

“Tüm gözaltı ve tutuklamaların bu kıstaslara uygun yapılması ve farklı bir suç ve delil varsa hemen ortaya konması şarttır. Aksi halde “cadı avı” diye yorumlanan bu uygulamalar demokrasi ile yönetilen coğrafyadan ülkemizi dışlarken, Türkiye’yi derinden yaralamaktadır.”

Darbe Girişimi sonrası 60’tan fazla gazeteci FETÖ’yle ilişkili olduğu iddiasıyla tutuklandı

Bugüne kadar FETÖ’yle ilgili oldukları iddiasıyla 60’tan fazla gazeteci tutuklandı. Tutuklanan gazeteciler arasında Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mümtazer Türköne, Ufuk Şanlı, Lale Kemal ve Ercan Gün gibi isimler de bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG