Erişilebilirlik

Gazeteci Aygün 26 Gündür Suriye'de Rehin


Turkey - Syria Flags
Turkey - Syria Flags
ANKARA - Türkiye, son günlerde ülke içi gündeme odaklanmasına karşın komşusu Suriye'deki iç çatışma ortamı varlığını koruyor ve bu ortamda Milliyet Gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'den 26 gündür rehin alınmış olması endişe yaratırken meslektaşları eylem hazırlığı yürütüyor. Türkiye'nin, Suriye'deki radikal gruplar gerekçesiyle Cilvegözü Sınır Kapısı'nı kapattığı ardından sadece 2 gün sonra açtığı dönemde, Gazeteci Aygün'ün kaybolduğu süreç zamanlaması açısından da dikkat çekti.

Türkiye, 11 Aralık günü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama ile Cilvegözü Sınır Kapısı'nı araç ve yaya trafiğine kapatıldığını duyurmuştu. Açıklamada, "Son alınan bilgiye göre kapı şu an için Özgür Suriye Ordusundan ayrılan ılımlı islami bir grup olan (El kaide veya Irak-Şam İslam devleti bağlantısı olmayan) ve 7 ayrı muhalif grubun birleşmesi ile kurulmuş bulunan Cephet-ül İslam grubunun eline geçmiştir. Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip edilmekte olup herhangi bir gelişme olması halinde ayrıca bildirilecektir. Bu aşamada araç ve yolcu hizmeti verilememektedir" denilmişti.

Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 13 Aralık sabahı Cilvegözü Sınır Kapısı'nı herhangi bir duyuru yapmaksızın yeniden kontrollu geçişlere açtı.
Türkiye, Hatay ilindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nı sadece 2 gün kapalı tuttuktan sonra geçişlere açmasına karşın Suriye tarafında kontrolü yeniden Özgür Suriye Ordusu'nun ele geçirip geçirmediği konusu belirsiz kaldı.

Özcan: Cilvegözü radikal gruplara mesajdı

Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kapatılışını, TEPAV uzmanı Nihat Ali Özcan, Amerika'nın Sesi'ne, "Suriye tarafında bazıları ciddi anlamda ABD ve Batı ülkeleri radikal örgütler listesinde dolayısıyla kapıyı konrol altına almış olmaları, buradan geçecek mal ve hizmetleri de kontrol edecekleri anlamına geliyor. Türkiye aslında Cilvegözü Sınır Kapısı'nı kapatma kararıyla Suriye'deki bu radikal gruplara bakışını da yansıtmış oldu" diye değerlendirmişti.

Suriye'deki mevcut tabloda, Özgür Suriye Ordusu'nun askeri etkinliğini kaybettiğini kaydeden Özcan, "Baştan beri Özgür Suriye Ordusu homejen bir yapı değildi. Bunun temel sebebi de baştan siyasi bir yapı hedefi koymadan sahadaki askeri birleşmeden kaynaklanıyordu. Sahadaki kişisel rekabet, ideolojik bakış açısı farkları Özgür Suriye Ordusu'nun küçük gruplara ayrılmasını arttırıyor" dedi.
Suriye'de muhalefetteki bölünme nedeniyle Esad'ın pozisyonunu güçlendirdiğini de belirten Özcan, Cenevre-2 toplantısı ardından Suriye'de muhtemelen merkezi hükümeti daha güçlü görmeyi öngördüklerini de sözlerine ekledi.

Bila: Siyasi boyutta pazarlık bize yansımadı

Miliyet Gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'ün, 26 gündür Suriye'de rehin olduğu bilgisi, 6 gün önce Türkiye kamuoyu ile paylaşıldı. Aygün'ün serbest bırakılması amacıyla gazeteci örgütleri yarın eş zamanlı olarak basın açıklaması yapılmasını kararlaştırıldı.

Milliyet Gazeteci Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila ise, Gazeteci Aygün'ün kaçırılışıyla ilgili Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı. Bünyamin Aygün'ün Suriye'ye Reyhanlı üzerinden Türkmen köylüleriyle röporaj yapmak üzere geçiş yaptığını belirten Bila, "Bünyamin'in iyi ve sağlıklı oluğunu biliyoruz. Birkaç gün içerisinde serbest bırakılması için de gerekli müzakere devam ediyor" dedi.

Aygün'ün rehin alınışıyla ile ilgili durumu, Başbakanlık ve Milli İstihbarat Teşkilatı kanalıyla takip ettiklerini kaydeden Bila, Aygün'ün hangi grup elinde tutulduğu ve serbest bırakılması karşılığında neyin talep edildiği konusunda kendilerine detaylı iletilmiş bilgi olmadığını da ifade etti.

"Bize aktarıldığı üzere Bünyamin'in Irak-İran-Şam İslam Devleti irtibatlı bir grup tarafından rehin tutulduğu düşünülüyor" diyen Bila, ancak kendilerine ne Cilvegözü Sınır Kapısı bağlamında ne de Türkiye'den siyasi herhangi bir talep konusunda herhangi bir bilgi yansımadığını da açıkladı. Başbakanlık ve MİT'in gerekeni yaptığını vurgulayan Bila, birkaç gün içinde Aygün'ün getirilmesini beklediklerini de söyledi.

Gazeteci Aygün için yarın İstanbul ve Ankara'da Milliyet Gazetesi binaları önünde, İzmir ve Antalya'da Cumhuriyet Meydanı'nda, Trabzon'da Gazeteciler Cemiyeti önünde buluşulacak. Detaylı bilgi ise, www.tfmd.org.tr adresinden alınabilir.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG