Erişilebilirlik

İşgal Protestocuları Chicago’da da Sorunlarla Karşı Karşıya


İşgal Protestocuları Chicago’da da Sorunlarla Karşı Karşıya
İşgal Protestocuları Chicago’da da Sorunlarla Karşı Karşıya

California eyaletinin Oakland kentinde İşgal hareketine katılan göstericilerle polis arasında çıkan çatışma hariç protesto gösterileri barışçı bir ortamda devam ediyor. Chicago’daki göstericiler protesto eylemlerine devam etmek için kalıcı bir yer talebinde bulundu.

Oakland polisi göz yaşartıcı gaz kullanarak işgal eylemcilerinin sokaklarda ilerlemesini durdurmaya çalıştı.

Amerika’nın Chicago kentindeyse eylemciler sakin. Göstericiler Chiacago’da kamuya açık alanları işgal edemiyor.

Oysa eylemciler Grant Parkı’nı kamp alanı olarak kullanmak istemişti.

Ancak saat 23’ten sonra başlayan sokağa çıkma yasağını delen eylemciler her seferinde tutuklandı.

İşgal Protestocuları Chicago’da da Sorunlarla Karşı Karşıya
İşgal Protestocuları Chicago’da da Sorunlarla Karşı Karşıya


Göstericilerden Jordy Grant, “Kent yönetimi adil davranıyor ancak köşeye sıkışmak yerine bize protestoya devam edebileceğimiz kalıcı bir yer verseler iyi olurdu,” diyor.

İşgal hareketinden Jordy Grant eylemcilerin Chicago belediyesinin kendilerine kalıcı bir kamp yeri vermesini umduğunu söylüyor.

Roosevelt Üniversitesi’nden tarihçi Erik Gellman eylemcilerin 1968 Demokrat Parti Ulusal Kongresi sırasında çıkan şiddet olaylarını iyi hatırladığını söylüyor. Vietnam Savaşı’nın kızıştığı o dönemde Chicago Belediye Başkanı Richard Daley polisten eylemcileri bastırmasını istemişti.

Gellman, “Belediye Başkanı Daley o dönemde polisten protestocuları bastırmasını istemeseydi 1968 Ağustos’unda yaşanan o şiddet eylemleri hiç yaşanmamış olurdu. Şimdiki Belediye Başkanı Rahm Emanuel bu olaydan ders almalı, İşgal hereketi eylemcilerine hoşgörüyle yaklaşmalıdır,” diyor.

Chicagolu yetkililer Amerika’nın Sesi’nin mülakat talebini kabul etmedi, ancak yazılı açıklamada polisin eylemcilerin ifade özgürlüğüne saygı gösterdiği, protestolar sırasında trafiği ve kalabalığı kontrol ettiğini bildirdi.

Grant sokağa çıkma yasağını anlayışla karşıladığını, ancak Chicago’daki İşgal protestolarının barışçı ortamda geçtiğini söyledi: “İşgal etmek istiyorsak edebilmeliyiz. Burası bizim parkımız, onların parkı değil. Parkta eylem yapamıyorsak başka yerde yapmalıyız.”

Chicago’nun İşgal eylemlerine nasıl yanıt vereceği, önümüzdeki yıl onbinlerce protestocunun G8 ve NATO zirveleri için kente akın edeceği Mayıs ayında ne gibi önlemler alınacağının da bir göstergesi olacak.


XS
SM
MD
LG