Erişilebilirlik

İşgal Hareketi Saygınlığını Kaybediyor mu?


İşgal Hareketi Saygınlığını Kaybediyor mu?
İşgal Hareketi Saygınlığını Kaybediyor mu?

Polisin İşgal protestocularının kamplarını kapatmaya başlamasından sonra bazı göstericilerin daha kavgacı hale geldiği görülüyor. İşgal hareketine katılan kimi protestocular daha saldırgan bir tavır takınırken göstericilerin çoğu şiddetten uzak duruyor. Amerika’nın Sesi, Washington’daki bazı işgal protestocularıyla, hareketin güvenilirliğini korumak için neler yapıldığını konuştu.

Aylar süren işgalden sonra polis harekete geçti, önce Oakland’da, sonra Portland’da, şimdi de protestoların başladığı New York’ta işgal kamplarını boşalttı.

Kamplardaki sağlık koşullarının kötüleştiğini, Oakland’da cinayet, Philadelphia’daysa tecavüz vakaları görüldüğünü bildiren Phiadelphia Belediye Başkanı Michael Nutter, harekete kötü niyetli kişilerin de katıldığını söyledi:

“Kamplarda her gün çok ciddi sağlık ve güvenlik sorunları yaşanıyor. Philadelphia İşgal hareketine katılanlar ve niyetleri değişti.”

Washington’daysa İşgal iki kampta sürüyor. Eylemci Kevin Zeese böyle hareketlerin bazı sorunlar yaşayabileceğini söylüyor:

“Hareketler büyüyüp yeni eylemciler katılınca, amacı belirsiz bazı kişilerin de katıldığı görülüyor. Farklı amaçları olanlar, sorun çıkarmak isteyenler ve hareketin güvenilirliğine zarar verenler olabiliyor.”

Zeese hareketlerin kendi kendini kontrol etmesi gerektiği görüşüne. Freedom Meydanı’ndaki İşgal kampında tüm katılımcıların imzalaması gereken bir belge var. Zeese belgeyle ilgili bilgi veriyor:

“İlk madde hareketin şiddet içermediğini vurguluyor.”

Katılımcıların silah taşımayacağı, etrafa zarar vermeyeceği, hırsızlık yapmayacağına dair maddeler de var. Sosyolog Lester Kurtz bir protesto eyleminin başarılı olması için şiddete başvurulmamasının şart olduğu görüşünde:

“Eylemciler şiddet karşıtı oldukları sürece mesajlarının değerinin arttığını biliyor. Şiddete karşı duruş kaybedilirse hareket, çok sayıda sempatizanın gözünden düşer.”

İşgal eylemcileri şiddet karşıtı olma ilkesine uymayanların ülke çapında bazı çatışmalara karıştığını doğruluyor.

Washington’daki İşgal hareketi kısa süre önce polisle yaşanan gerginlik nedeniyle kamuoyunun tepkisini çekti. Yaşlı bir kadın yere düşmüş, birkaç eylemciye de otomobil

Pietro isimli eylemci Washington’daki bazı protestocuların kışkırtılmaları durumunda şiddet eğilimi gösterdiğini söylüyor:

“Polisle gerginlik yaşayanlardan kampı terk etmeleri istenmeli ve bu sağlanmalı.”

Washington’daki eylemciler polisle ilişkileri düzeltmeye çalışıyor. Kamptaki bazı kişilereyse şiddet karşıtı eğitim veriliyor. Hareketin geleceğinin sorgulandığı bugünlerde eylemciler şimdilik işgale devam etmeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG