Erişilebilirlik

G8 Suriye Barış Planı İçin Anlaştı


Başkan Obama ve Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin G8 zirvesinde ikili görüşme yaptı
Başkan Obama ve Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin G8 zirvesinde ikili görüşme yaptı
Sekizler Grubu liderleri Suriye barış görüşmelerini en kısa zamanda başlatacak ortak bir plan üzerinde anlaştı ancak planda Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden ayrılıp ayrılması konusuna değinilmedi.

Zirvenin evsahibi İngiltere başbakanı David Cameron yedi maddelik planın, Suriye’de ülkenin öndegelen gruplarının ortak onayıyla oluşacak tüm yürütme yetkilerine sahip bir geçiş yönetimi kurulmasını öngördüğünü açıkladı.

G8 bildirisinde barış görüşmelerine katılanların el-Kaide ile bağlantılı militanların Suriye’den çıkarılmasını kabul etmeleri gerektiği vurgulandı. Bildiride ayrıca G8 ülkeleri Suriyeli mültecilere 1,5 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu; hem hükümet kuvvetleri hem isyancılar tarafından işlenen insan hakları ihlallerini kınadı.

Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova ve Washington’un Suriye barış görüşmelerinin hazırlık çalışmalarını yürüteceğini söyledi. Ancak adını açıklamayan bir Batılı yetkili önerilen uluslararası barış konferansının Ağustos’tan önce toplanmasının beklenmediğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG