Erişilebilirlik

G8 Libya'ya Müdahaleyi Görüşüyor


G8 Libya'ya Müdahaleyi Görüşüyor
G8 Libya'ya Müdahaleyi Görüşüyor

Libya lideri Muammer Kaddafi yanlısı birlikler, muhaliflerin ele geçirdiği kentleri tek tek geri alırken, Fransa'nın başkenti Paris'te toplanan G8 ülkeleri Dışişleri Bakanları, Fransa'nın talebi üzerine Libya'ya müdahaleyi görüştü.

Toplnatı için Paris'e gelen Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile Elysee Sarayı'nda bir saat başbaşa görüştü. Sarkozy Fransa ve İngiltere’nin önerdiği, ancak Rusya ve Çin’in temkinli yaklaştığı Libya’nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi önerisine Clinton’dan destek istedi.

Libya’ya yapılacak olası müdahale ve Libya’nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunun ele alındığı G8 zirvesi Paris’te başladı. Fransa, Kaddafi birliklerinin ilerlemesi nedeniyle acil olarak gündemi değiştirerek, İngiltere ile birlite önerdikleri Libya hava sahasının kapatılmasını önerisini gündeme aldırdı. Paris, uluslararası camiaya daha hızlı davranma çağrısında da bulundu. Libya’daki geçici hükümeti tanıyan tek ülke olan Fransa, Amerika'nın yanısıra toplantıya katılan Rusya'nın da desteğini almayı hedefliyor. Ancak Rusya, Paris'e davet edilmeyen BM Güvenlik Konseyi üyesi Çin ile beraber uçuş yasağı önerisine ‘yaratacağı sonuçlar’ açısından temkinli yaklaşıyor.

Clinton’ın Libyalı muhaliflerin dış ilişkiler temsilcisi Mahmud Cibril ile de bir araya gelmesi bekleniyor. France 24 televizyonu Cibril’in Clinton ile görüşmek için dün akşam saatlerinde özel bir uçakla Paris’in Bourget Havaalanı’na indiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Paris sonrası Ortadoğu’ya geçerek Libya’daki ayaklanma ile Tunus ve Mısır’daki yeni hükümetler ile ilgili görüşmelerde bulunacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG