Erişilebilirlik

G-7’den ‘Küresel Büyümeye Öncelik’ Çağrısı


Dünyanın en zengin ekonomisine sahip 7 ülkenin lideri, Japonya’da yapılan G-7 zirvesinin sonunda küresel büyümeye “acil öncelik” verilmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca Kuzey Kore, Rusya ve Asya-Pasifik bölgesindeki uluslararası sularda yaşanan anlaşmazlıklar konusundaki endişelerini dile getirdi.

​Toplantının sonuç bildirgesinde, küresel ekonominin karşılaştığı sorunların yanı sıra, G-7 liderleri arasında mali teşvik konularında yaşanan görüş ayrılıkları gibi geniş konuları ele alındı.

32 sayfadan oluşan açıklamada, “Az talep ve çözüm üretilmeyen yapısal sorunların gerçek ve potansiyel büyümenin önündeki kilit faktörlerin başında geldiği” bildirildi. Kapsayıcı, iş açısından bol olan ve toplumun bütün kesimlerinin yararlanabileceği bir büyümeyi sağlamak için kararlıyız” denildi.

Para birimlerini “rekabetçi devalüasyon”dan koruma konusunda anlaşan liderler, “daha güçlü ve dengeli bir politika karışımı” aracılığıyla daha güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme çizgisi yakalayacaklarını açıkladı. Ancak her ülkenin bireysel ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulacağının altı çizildi.

İyimser bir konuşma yapan başkan Barack Obama, Amerika’nın yakaladığı ekonomik ivmenin devam ettirileceğini bildirdi. 2008 yılında Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers’ın batmasıyla başlayan mali krizi mevcut ekonomik koşullarla karşılaştıran Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise, daha vahim bir küresel ekonomik tablo çizdi.

Birçok gözlemci, Abe’nin daha önce planlanan tüketim vergisini yürürlüğe koymaması için gerekçeler öne sürdüğüne inanıyor. Kamu harcamalarının azalmasıyla büyümenin yavaşlayacağını düşünen Almanya başbakanı Angela Merkel de tüketim vergisinin arttırılmamasından yana.

Kuzey Kore’ye ‘kışkırtıcı eylemlere son ver’ çağrısı

G-7 liderleri ayrıca, Kuzey Kore’ye Birleşmiş Milletler yönetmeliklerine uyma, nükleer silah ve füze denemeleri gibi bütün “kışkırtıcı eylemlere” son verme çağrısında bulundu.

Rusya’ya kınama

G-7 grubu, Ukrayna’nın Kırım yarımadasını ilhak eden Rusya’yı kınadı ve bu durumun uluslararası yasaları çiğnediğini bildirdi. Moskova’ya yapılan yaptırımları arttırma uyarısında bulunan G-7 liderleri, Moskova’nın Ukrayna’nın bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi gibi belirli kriterleri karşılaması durumunda ise yaptırımların kaldırılabileceğini açıkladı.

2014 yılına kadar G-7 (eski G-8) zirvelerine katılan Rusya’nın üyeliği, Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna topraklarındaki faaliyetleri dolayısıyla askıya alınmıştı.

Toplantı sonuç bildirgesinde, Çin’e açıkça değinmeden, Güney Çin Denizi’ndeki uluslararası sularda yaşanan anlaşmazlıkların çözümüne destek verileceği belirtildi. Komşu ülkelerin iddialarına rağmen Çin’in, Güney Çin Denizi’nde yapay adalar inşa ederek kara sularını büyütmeye çalışması bölge ülkeleri arasında krize yol açmıştı.

İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD liderleri, yıllık G-7 zirvesi için Japonya’da iki gün boyunca bir araya geldi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG