Erişilebilirlik

G20 Zirvesi Başlıyor


G20 Zirvesi Başlıyor
G20 Zirvesi Başlıyor

Amerikalı yetkililer dünya ekonomisinin yeniden durgunluğa girmesini önlemenin yolları konusunda uzlaşmak üzere olduklarını söyledi

Gelişmiş ve gelişmekte olan en büyük 20 ekonominin liderleri giderek yavaşlayan küresel ekonomik büyümenin nasıl sürdürüleceğini ele alıyor.

Yirmiler Grubu (G20) zirvesi Kanada’nın Muskoka kasabasında yapılan Sekizler Grubunun (G8) zirvesini izliyor. Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya’dan oluşan G8 liderleri bu sabah yeniden bir araya geldi.

Amerikalı yetkililer G8 üyelerinin dünya ekonomisinin yeniden durgunluğa girmesini önlemenin yolları konusunda uzlaşmak üzere olduğunu söyledi.

Başkan Barack Obama hükümetlerin ekonomik teşvik programlarını devam ettirmesi çağrısında bulunuyor. Ancak başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Avrupalı liderler mali disipline öncelik vermeye başladı. Obama ve bazı dünya lideri kamu harcamalarının ani bir şekilde kesilmesinin büyümeyi olumsuz yönde etkilemesinden kaygı duyuyor.

Merkel Amerika’yla Avrupa arasında ekonomi politikası konusunda anlaşmazlık olduğu iddialarını reddetti. Almanya başbakanı, görüşmelerin karşılıklı anlayış esası üzerine yapıldığını söyledi.

G8 zirvesinin ikinci turunda da İran ve Kuzey Kore’nin politikaları ve uluslararası güvenlik konuları ele alınacak.

G8 / G20 zirveleri sırasında Obama’nın bazı ikili görüşmeler yapması da bekleniyor. Obama İngiltere Başbakanı David Cameron, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’la bir araya gelecek.

G20 ülkeleri küresel üretiminin yüzde 90’ını; uluslararası ticaretin de yüzde 80’ini teşkil ediyor.

G20 şu üyeleri şöyle: Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kanada, Rusya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Meksika, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG