Erişilebilirlik

G20 Zirvesinin Hedefi 'Küresel Geliri Arttırma'


Avustralya’nın Brisbane kentinde dünyanın en güçlü 20 ekonomisinin yer aldığı G20 zirvesine katılan liderler küresel ekonomik geliri arttırma planlarını görüşüyor.

Ancak Rusya zirvede dikkatleri farklı yöne çekiyor. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna’ya müdahalesiyle ilgili tartışmaların ardından zirveden erken ayrılma uyarısında bulunuyor.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, hem istihdam sağlamak hem de serbest ticareti teşvik etmek amacıyla G20 üyesi devletlere, küresel ekonomiye 2 trilyon dolar ekleme çağrısında bulundu. Zirvenin nihai bildirisinin taslağını ele geçirdiğini iddia eden The Australian gazetesi, üye ülke liderlerinin gayrı safi yurtiçi hasılalarını en az yüzde 2,1 oranında arttırmak amacıyla “kapsamlı ve uyumlu” bir plan üzerinde anlaşacağını bildiriyor. Nihai bildiri bugün açıklanacak.

Öte yandan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, Avustralyalı, Kanadalı ve İngiliz liderlerle görüşmesinin donuk geçtiği ve eleştirilere hedef olduğu belirtildi. Putin’in yardımcıları, Rusya cumhurbaşkanının bugün düzenlenecek resmi öğle yemeğinden önce zirveden ayrılacağını bildiriyor.

Ancak bu yöndeki haberlerin ardından açıklama yapan Putin'in sözcüsü, iddiaları yalanladı ve Putin'in zirve sonuna kadar kalacağını açıkladı.

Başkan Obama, dün yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığının tüm dünyaya tehdit oluşturduğunu söylemişti.

Bu arada, G20 zirvesine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başkan Barack Obama’yla özel bir görüşme yaptı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre iki lider görüşmede Suriye ve Irak sorunlarını ele aldı. Davutoğlu ayrıca Burma’da baskı gören Rohingya Müslümanları’nın haklarını savunduğu için Obama’ya teşekkür etti. Başbakan Davutoğlu ayrıca diğer liderlerle de ikili temaslarda bulundu.

Zirvenin düzenlendiği merkezin dışındaysa çok sayıda protesto eylemi yapılıyor. Göstericiler, ekonomik eşitlik, Ebola’yla mücadele ve küresel ısınma konularına dikkati çekiyor. Yetkililer, gösterilerde şiddet olayı yaşanmadığını bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG