Erişilebilirlik

G20 Zirvesinin Gündemi


G20 Zirvesinin Gündemi
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G20 zirvesine katılacak liderleri Antalya’da ağırlamadan önce toplantıların yapılacağı mekanda incelemelerde bulundu.

Yaklaşan zirve öncesinde enflasyonun yüksek, para birimi değerininse düşük olduğu Türkiye dahil bazı ülkelerin ekonomilerinin alarm vermeye başladığı gözleniyor. Ancak uzmanlara göre en büyük sıkıntıyı Rusya çekiyor.

Uzman Andrew Kenningham'a göre: ”Rus ekonomisi bu yıl yüzde 5 oranında küçülüyor. Ekonomik yaptırımların yanısıra petrol fiyatlarındaki düşüş Rus ekonomisine büyük zarar verdi. Kötü yönetim nedeniyle birçok şirket Rusya’da faaliyet göstermekte zorlanıyor.”

Resmi verilere göre Çin ekonomisindeki büyüme ise yüzde 7‘nin altına geriledi. Bu durum borsada kayıplara, petrol fiyatlarındaysa düşüşe neden oluyor. Ancak kimilerine göre bu korkular, yersiz.

Amerikan ekonomik verilerinin güçlü çıkması, Merkez Bankası’nın Aralık ayında faizleri arttırma beklentisini de yükseltti. Ancak bu durum, gelişmekte olan ekonomilere darbe indirebilir.

Çin, zirvede, Uluslararası Para Fonu IMF’de daha fazla söz hakkına sahip olmak için reform yapılmasının da ele alınmasını istiyor.

Londra Ekonomi Üniversitesi'nden Olivia Gippner, ”Çin IMF’de yeterince temsil edilmiyor. Amerika IMF’de şu anda yüzde 16, Çin yüzde 4, Brezilya ise yüzde 2 seviyesinde temsil ediliyor,” diye konuştu.

İklim değişikliği de G20 zirvesinin gündem maddeleri arasında.

Antalya’dan Skype aracılığıyla görüştüğümüz Toronto Üniversitesi siyaset bilimi profesörü John Kirton, 20 kişinin IŞİD militanı olduğu şüphesiyle Antalya’da tutuklanması üzerine küresel güvenliğin zirvede öncelikli hale geldiğini söylüyor: ”Liderler, başbaşa yapacakları bir akşam yemeğinde Ortadoğu’daki terör ve Suriyeli mülteci krizini ele alacak. Akşam yemeği, bu konuları konuşmak için daha rahat bir ortam hazırlıyor.”

2016’da G20 başkanlığını Çin devralacak. Uzmanlara göre Çin, G20 başkanlığı döneminde, birçok ülkenin en çok yoğunlaştığı konulardan birinin kendi ekonomisi olduğunu da anlayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG