Erişilebilirlik

G20 Zirvesinde Rusya Gerginliği


Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Amerika’yı, G20 gibi gruplara liderlik etmesi gerekirken uluslararası işbirliği ruhunu “açık bir şekilde bozmakla” suçladı. Putin, Amerika’nın ülkesine uyguladığı yaptırımları şikayet etti, ancak bu konuları Brisbane’deki zirve sırasında gündeme getirmeyeceğini söyledi

Avustralya, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin devlet ve hükümet başkanlarının bir araya geleceği G20 zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Amerika’yı, G20 gibi gruplara liderlik etmesi gerekirken uluslararası işbirliği ruhunu “açık bir şekilde bozmakla” suçladı. Putin, Brisbane’e varışından önce Vladivostok’ta TASS haber ajansına verdiği demeçte Amerika’nın ülkesine uyguladığı yaptırımları şikayet etti, ancak bu konuları haftasonu düzenlenecek zirve sırasında gündeme getirmeyeceğini söyledi. Bununla birlikte Putin, diğer ülkelerin konuyu gündeme getirmesi durumunda cevap hakkı olduğunu belirtti.

Batılı ülkeler Ukrayna krizine açık bir şekilde müdahale eden Rusya’ya bir dizi yaptırım uygulamıştı. Ukrayna, NATO ve diğer ülkeler Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna hala asker ve ağır silah yığdığını bildiriyor.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Ukrayna’da krizin devam etmesine ve küresel ısınma tartışmalarının devam etmesine rağmen, G20 zirvesinde ekonomik sorunlara ağırlık verilmesi çağrısında bulundu.

Rusya deniz ve hava kuvvetlerinin daha geniş bir alana yaydığı tatbikatları, birçok ülkede kaygı yaratıyor. Dört Rus savaş gemisinin Avustralya’nın kuzeydoğu kıyılarına yaklaşmasının ardından Canberra hükümeti, bu gemilerin faaliyetlerini incelemek amacıyla uluslararası sulara gönderildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, uzun menzilli bombardıman uçaklarının Kuzey Buz Denizi’nden Meksika Körfezi ve Karayip Denizi’ne kadar bir alanda rutin devriye uçuşlarına başlayacağını duyurdu. Bölgede Soğuk Savaş’tan bu yana Rus uçakları gezmiyordu.

Moskova bu deniz ve hava manevralarının rutin eğitim faaliyetleri olduğunu savunuyor. Ancak Avustralya Başbakanı Abbott, Putin’in “çarlık döneminin eski görkemini yeniden canlandırmaya çalıştığını” söyledi.

Başkan Barack Obama da Avustralya’ya Burma üzerinden geçecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu da G20 Zirvesi’ne katılmak üzere Brisbane’de bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG