Erişilebilirlik

G-20 Zirvesi Çin’de Başladı


Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hangzhou kentindeki zirvenin açılışında liderlere hitaben yaptığı konuşmada ticari engellerin artırılması yönündeki baskılara direnmeleri çağrısı yaptı.

Pekin, dünya piyasalarına ucuz çelik sunmak ile ilgili şikayetlerle karşı karşıya. Hangzhou kentinde 2 gün devam edecek zirvenin açılışında konuşan Cinping, ekonomik büyümeyi harekete geçirmek için daha fazla yenilik çağrısında bulundu. Çin Devlet Başkanı, vergilerde, yolsuzlukla mücadelede ve risklere karşı direnmede daha fazla işbirliği ihtiyacının da altını çizdi.

Cinping, “açık dünya ekonomisi inşa etmeliyiz” ifadesini kullandı.Çin Devlet Başkanı, “G-20 ülkeleri yeni korumacı önlemlerden uzak durmaları gerektiği yönündeki taahhütlerine sadık kalmalı ve ticaretin büyümesi için aktif olarak harekete geçmeli” ifadelerini kullandı.

Çin, bu yılın G-20 lideri olarak küresel ekonomi yönetimindeki etkisini artırmak istiyor. Çinli yetkililer, G-20’nin daha uzun vadeli bir düzenleyici rol üstlenmesini istiyor. Dünya Ticaret Örgütü bu yıl küresel ticari büyümeyi yüzde 2,8 olarak öngörüyor. Bu, ticari büyümenin üst üste beşinci yılında yüzde 3’ün altında olduğu anlamına geliyor.Zirveye katılan liderler kapsayıcı bir büyüme çağrısı yapacaklarını belirtti.

Obama: Adaletli bir ekonomi için birlikte çalışmalıyız

Başkan Barack Obama da düzenlediği basın toplantısında “birçok vatandaşımızın küreselleşmenin hızından hayal kırıklığına uğradığını anlıyoruz, uluslararası ticaretin avantajlarını yaşamadıklarını hissediyorlar. Ekonomik büyümeyi teşvik etmek, serbest ticareti güçlendirmek ve herkese faydası olacak daha adaletli bir ekonomi inşa etmek için hepimiz birlikte çalışmalıyız” dedi.

AB, Çin'in çelik üretmine dikkat çekti

Avrupa Birliği (AB) de Çin’in çelik endüstrisi konusunda harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, G-20’nin aşırı çelik üretimine acilen çözüm bulması gerektiğini söyledi. Juncker, Pekin’i fazla üretim konusunda bir gözlem mekanizması kabul etmeye çağırdı. Çin’in ticari ortakları, fazla üretim nedeniyle Pekin’i düşük fiyatlar ve iş kayıplarına neden olmakla suçluyor.

Juncker ayrıca, Amerika’nın AB’nin Apple’a verdiği 14.5 milyar dolar ceza konusundaki eleştirilerini de reddetti. Juncker, “serbest ticaret adil ticaret olmalı” ifadelerini kullandı.

İngiltere, AB'ye alternatif arıyor

G-20’de önemli gündem maddelerinden biri de İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Obama ile düzenlediği ortak basın toplantısında ülkesinin yeni ticari fırsatlar arayışında olduğunu belirtti.

May, “İkinci bir referendum olmayacak. Saati geri çevirme gibi bir girişimi sözkonusu değil” dedi.

Almanya, Güney Kore ve diğer bazı hükümetler küresel ısınma, enerji ve küresel vergi sisteminde olası reformlar gibi konuları da görüşmek istediklerini belirtiyorlar.

Zirve, Başkan Obama ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, ülkelerinin Paris İklim Anlaşması’na olan bağlılıklarını teyit etmesiyle başlamıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG