Erişilebilirlik

G20 Toplantısı İstanbul'da Sürüyor


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve IMF Başkanı Christine Lagarde İstanbul'daki toplantıda el sıkışırken
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve IMF Başkanı Christine Lagarde İstanbul'daki toplantıda el sıkışırken

G20 Dönem Başkanı olması nedeniyle bu kez Türkiye'de düzenlenen toplantıda dünyanın gelişmiş 20 ülkesini temsil eden maliye bakanları ve merkez bankası başkanları küresel ekonomik büyümeyi hızlandırma yolları arıyor

Dünyanın önde gelen 20 ekonomisini temsil eden maliye bakanları ve bu ülkelerin merkez bankalarının yetkilileri, ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yönelik ortak çalışmaların yapılacağı G20 toplantısına katılmak üzere İstanbul’da bir araya geldi.

G20’nin dönem başkanlığını yürüten Türkiye’yi temsilen toplantılan katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ülkelerin uygulayabilecekleri ulusal hedefleri gerçekleştirmelerini ümit ettiğini belirtti. Babacan, “Bizim için öncelikle önemli olan yatırımlara devlet kaynakları olmasa bile destek olmanın yollarını bulmalıyız.” dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dünya ülkelerinin ekonomik kalkınma yolu açacak politikalar geliştireceklerine dair söz vermelerine rağmen bu sözlerinde durmadıklarını belirtiyor.

OECD’nin yeni yayınlanan yıllık kalkınma raporu ülkeleri iş gücü verimliliğini arttıran, rekabete dayalı, yeniliklere açık, kısacası daha ‘kapsamlı büyüme stratejileri’ne sahip bir çözüm yolu izlemeye teşvik ediyor.

OECD’nin yanısıra benzer bir çağrı da Amerika ve İngiltere’nin üst düzey ekonomik yetkililerinden geldi. Amerika’da yayınlanan ekonomi ve finans gazetesi The Wall Street Journal’da bir makale yayınlayan Maliye Bakanı Jack Lew ve İngiliz meslektaşı Geoorge Osborne, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin birlikte çalışarak, bütçe açıklarını kapatma çağrısında bulundu.

Amerikalı ve İngiliz bakanlar makalede, “Hükümetler, ekonomilerine destek olmak için ellerindeki tüm imkanları kullanmalı ve G20’nin öngördüğü tarafsız, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümenin farkına varmalı” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’da geçtiğimiz yıl Kasım ayında Avustralya’nın Brisbane şehrinde düzenlenen G20 zirvesinde alınan kararlara uyulmasının küresel ekonomiye iki trilyon dolardan fazla katkı ve önümüzdeki dört yıl içerisinde milyonlarca yeni iş olanakları sağlayacağını belirtti.

G20’yi endişelendiren diğer bir konu da Amerika’nın tek başına yavaşlamakta olan küresel ekonomiyi ayakta tutup tutamayacağı.

Toplantının gündeminde ayrıca Yunanistan’da yeni kurulan hükümetin borçlarını yeniden düzenlemeye yönelik talepleri, petrol fiyatları, enflasyon, ve değeri giderek artmakta olan dolar var.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG