Erişilebilirlik

G-20 Antalya Zirvesi’nde Suriye Konuşulacak


Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşecek G-20 Liderler Zirvesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebiyle terörizm ve mülteci krizi gündemi yanı sıra Suriye’nin geleceği de liderler arasındaki temaslarda ana gündem maddesini oluşturması bekleniyor.

Türkiye, G-20 olarak bilinen sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi en yüksek 20 ülke arasındaki işbirliğini güçlendirme ve ortak çalışma i için kurulan uluslararası örgütlenmenin bu yılki ev sahibi. Geçtiğimiz yıl Avustralya’nın Brisbane kentinde gerçekleşen G-20’nin bu yılki ev sahibi Türkiye, Aralık 2014’te Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığını Avustralya’dan devralmıştı.

Antalya’da 15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek G-20 Liderler Zirvesi öncesinde ise İstanbul’da Ekim ayından beri enerji, maliye, ticaret bakanları düzeyindeki toplantılar dizisi yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugünkü basın toplantısında, “Bir yıllık dönem başkanlığı süresince 70'in üzerinde resmi toplantı yapıldı; Maliye, Çalışma, Enerji, Tarım bakanları düzeyinde. G20 gündemi çerçevesinde özellikle bizim öne çıkarttığımız 3 başlık etrafında şekillenecek. Tartışmalar bu başlıklar etrafında yapılacak. Bunlar kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama. Bu 3 ana başlık bizim sonuç bildirgemize de yansıtıldığı şekilde özellikle küresel ekonominin güçlendirilmesi, kapsayıcı olması, kalkınmanın sürdürülebilir olması, uygulama noktasında alınan kararların takibi son olarak da yatırımların artırılması şeklinde planlandı” dedi.

Türkiye’nin bu yıl bir ilke imza atarak Kadın-20 (W-20) açılım grubunu oluşturduğunu anımsatan Kalın, “Şu an itibariyle G20'nin dönem başkanlığında 6 açılım grubu bulunmaktadır. Bunlar sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren iş dünyasından, sendikalar dünyasından oluşmaktadır. Bu gruplar da kendi toplantılarını yapmak suretiyle G20 Zirvesine gündemlerini hazır hale getirdi. Bu akşam Cumhurbaşkanımız bu açılım gruplarının temsilcileriyle de bir araya gelecek” bilgisini aktardı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde ise 15 Kasım akşamı resepsiyon verileceğini de kaydeden ancak öncesinde çalışma yemeği gündemine dikkat çeken Kalın, “15 Kasım akşamı çalışma yemeğinde özellikle derinleşmekte olan mülteci krizi ve küresel terörizm meselesi ele alınacak. Diğer siyasi konular da bu, akşam yemeği çerçevesinde değerlendirilme fırsatı bulacak. Toplamda zirve boyunca, 6 çalışma toplantısı yapılacak” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Antalya’da ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Viladamir Putin ile bir araya gelmesi de öngörülürken; Kalın, hemen hemen bütün ülke liderleriyle ikili görüşmelerin de planlandığını belirtti.

Suriye için karar zamanı mı?

Sadece Arjantin’den katılım ile ilgili o ülkede seçim olması nedeniyle bir belirsizlik olduğunu kaydeden Kalın, G-20’nin gündemini de işaret ederek, “Her G20 Zirvesinden sonra bir sonuç bildirgesi yayınlanıyor ve ortak bildiri olarak yayınlanıyor. Burada göç ve terör meselesi ve diğer konular yansıtılacak. Bu bildirgelere çok detaylı konuları yazmak mümkün olmayabilir. Çok işlevsel de olmayabilir. İkili görüşmelerde bu konuların ele alınıp detaylandırılması ve birtakım kararların alınması daha isabetli olacaktır. Hep beraber ayın 16'sında öğleden sonra pazar günü nihai bildirge elimize geçtiğinde görürüz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Kasım akşamı liderler ve eşlerine akşam yemeği daveti vereceğini anlatan Kalın, Suriye, sınır güvenliği ve DAİŞ (IŞİD) ile mücadele konularında hem zirve kapsamındaki oturumlarda hem de ikili temaslarda görüşmeler gerçekleşeceğini söyledi. Türkiye’nin, Suriye, sınır güvenliği ve DAİŞ'le mücadele konusunda tavrınını koruduğunu vurgulayan Kalın, Ankara’nın kendi pozisyonunu G-20’de liderlere de aktaracağını ifade etti. Kalın, ayrıca “İkinci Viyana Toplantısı’nda gördüğümüz tablo da bizim için sevindirici. İlgili bütün paydaşların masada olması buna İran dahil Ürdün de dahil, diğer ülkeler de dahil olmak üzere bizim için önem arz ediyor. Biz bu süreci destekliyoruz. Zirveden önce Viyana'da üçüncü toplantı da yapılacak. Orada dışişleri bakanları yaptıkları görüşmelerin neticelerini de cumhurbaşkanımıza da arz edecekler. 14-15-16'sında yapacağımız müzakerelerde o görüşmelerin neticelerini dikkate alarak bir değerlendirme yapacağız” dedi.

Dışişleri: Cumhurbaşkanı’nın talebi kabul edildi

Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi olduğu belirtilerek, “Terörizm ve mülteci krizi konuları da gündeme dâhil edilmiştir. Bu konuların gündeme dâhil edilmesi hususunda G-20 ülkelerinden herhangi bir itiraz ve çekince gelmemiş, Türkiye tarafından hazırlanan gündem ve program memnuniyetle karşılanmıştır” denildi.

Antalya’da olağanüstü güvenlik alındı

Antalya Valiliği, 14 - 16 Kasım tarihlerinde Kadriye bölgesinde gerçekleştirilecek olan G-20 Liderler Zirvesii için olağanüstü güvenlik önlemlerini sağladı. Valilikten yapılan açıklamaya göre; 9-18 Kasım tarihleri arasında Antalya-Serik arasında açık ve kapalı yer toplantısı, toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eylemi, çadır kurma, stant açma, bildiri dağıtma, kendini zincirleme, pankart - döviz - afiş açma, yazılama yapma gibi etkinlikleri yasaklandı. Serik bölgesine giriş-çıkışlar için de bölgede civar illerden güvenlik güçleri sevkiyatı da yapıldı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG