Erişilebilirlik

G8’de Gündem Suriye


Zirvenin ikinci gününde liderler Suriye konusundaki görüş ayrılıklarını gidermek için biraraya geldi

Kuzey İrlanda’da biraraya gelen sanayileşmiş sekiz ülkeden oluşan G-8 grubu liderlerinin, görüşmelerin ikinci gününde gündemlerinde terörle mücadele, vergi düzenlemeleri ve ticareti canlandırmak için atılacak adımlar ile Suriye’deki durumun nasıl ele alınacağı konuları yer alıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron Salı günü yaptığı konuşmada, teröristler tarafından gerçekleştirilen adam kaçırma olaylarında grup üyesi ülkelerin asla fidye ödememesi konusunda net bir açıklamaya imza atmalarını istedi.

Görüşmelerin ilk gününde Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a verdiği destek eleştirilmişti.

Amerika Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi günü yaptıkları görüşmelerde Suriye’deki krizin konusunda farklı görüşleri paylaştıklarını ancak ülkedeki şiddetin sona ermesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını ifade etmişti.

Amerika ve Rusya, Suriye’deki iç savaşı sona erdirmek için Cenevre’de toplanılmasından yana, bu nedenle de G8 liderleri görüşmelerinde konferans hazırlıklarına yoğunlaştı.

G8 toplantısı özellikle Suriye’nin kimyasal silah kullanıp-kullanmadığı konusunda Rusya’nın farklı çizgisini de ortaya çıkardı. Amerika, kimyasal silah kullanıldığı kanaatiyle isyancılara askeri yardım gönderme kararı aldı.

Başkan Obama, katıldığı bir televizyon programından isyancılara destek vermenin barış sürecini hızlandıracağını söyledi: "Sadece siyasi muhaliflere değil, askeri kanattaki muhaliflere de yardım ediyoruz. Bu şekilde denge sağlandığında görüşme süreci başlayabilir."

Beyaz Saray, ayrıca 300 milyon dolarlık ek insani yardım yapma kararı da aldı. Ülkeden şu ana kadar 1 milyon 600 bin kişinin kaçtığı sanılıyor.

G8 liderleri zirvede ekonomik konuları da görüştüler ve kara parayı aklama ve vergi kaçırmayı önleme gibi konularda yardımcı olması için şirketlerin daha şeffaflaştırılması kararı aldılar.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG