Erişilebilirlik

Futbolcuya İkinci Kez ‘Terör Propagandası’ Suçlaması


Deniz Naki
Deniz Naki

'Terör örgütü propagandası' yaptığı iddiasıyla geçen yılın sonunda Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Amedsporlu Futbolcu Deniz Naki hakkında verilen beraat kararına savcı itiraz etti. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Diyarbakır’daki bir savcı, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvurdu.

Savcı itiraz dilekçesinde, Naki’nin sosyal medya hesabında terör örgütünün şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, bunları öven, teşvik eden propaganda niteliğinde paylaşımlar olduğunu iddia ederek, mahkemenin verdiği beraat kararının yasaya aykırı olduğunu savundu. Savcı, kararın bozulmasını istedi. Bunun üzerine mahkemesi, beraat kararını bozarak, Naki’nin yeniden yargılanmasına karar verdi.

Kararı bozan mahkeme, propagandanın esas itibariyle ifade özgürlüğü güvencesi kapsamında olduğunu vurgulayarak, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kötüye kullanılamayacağını vurguladı.Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğüne ilişkin kararlarında kamuyu ilgilendiren sorunların, kamuya açık olarak, tam bir serbestlik içerisinde tartışılabilmesi, şiddeti teşvik eden eylemler hariç bu tartışmanın boyutlarının devlet organları tarafından maksimuma çıkarılması gerektiğine dikkat çeken mahkeme, "AİHM kararların ifade hürriyetinin iki istisnası olduğuna işaret edilmektedir. Birinci istisna şiddeti teşvik edici, övücü söylemler, ikinci istisna ise azınlıklara karşı nefret söylemidir" dedi.

Mahkeme bozma kararında, Naki’nin futbolcu olduğu ve birçok kişi tarafından tanındığı belirtilerek,sanığın ülkede terör olaylarının arttığı, hendek kazılarak, barikat kurularak ve güvenlik güçlerine silahlı saldırıların olduğu ortam ve koşullar altında sosyal medya paylaşımlarını yaptığı kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti ”Bu koşullar altında belirtilen paylaşımlar bir bütün olarak insanlarda saldırgan duygular uyandırarak anlamsız bir nefret oluşturup, şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırtacak nefret söylemi olduğu, bu itibarla suçun unsurlarının oluşmuştur.”

Naki önümüzdeki günlerde Diyarbakır’da yeniden yargılanacak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG