Erişilebilirlik

Füle'den Ankara Ziyareti


Füle'den Ankara Ziyareti
Füle'den Ankara Ziyareti

Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Stefan Füle, resmi bir ziyaret için Türkiye’ye geliyor.

Bugün Ankara’da beklenen Füle’nin temasları 12-13 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek.

Füle, sıkıntılı bir süreçten geçmekte olan AB-Türkiye ilişkilerinin canlandırılması, Belçika ve Macaristan dönem başkanlıkları sırasında açılamayan “Rekabet” faslında Polonya Dönem Başkanlığı sona ermeden ilerleme sağlanabilmesi, Kıbrıs, Ek Protokol’ün yaşama geçirilerek Türk limanlarının Rum taşıtlarına açılması ve Geri Kabul Anlaşması gibi başlıkları gündeme getirecek.Basın Özgürlüğü ve tutuklu gazetecilerin durumu da Füle'nin gündemindeki en önemli konuların başında geliyor.

Yeni kurulan AB Bakanlığı, son hükümet programında AB konusunda verilen mesajlar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kapsamdaki açıklamaları, vize muafiyeti, Ankara’nın Brüksel’den beklentileri ile Libya ve Suriye’deki gelişmelerin de taraflarca ele alınacak başlıklar arasında bulunduğu bildiriliyor.

Ziyaretin zamanlaması Kıbrıs sorunu açısından ayrı bir önem taşıyor.

Füle’nin Türkiye ziyareti, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kıbrıs temaslarının hemen sonrasına ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Brüksel ziyareti öncesine denk geliyor.

Türk kanadı, yıl sonundan önce Ada’da bir çözüm formülü üzerinde anlaşmaya varılması ve bu mutabakatın 2012 yılı başında referandumlara sunulmasını istiyor.

Ankara’nın bu takvim üzerindeki ısrarının en önemli gerekçelerinden birisi, Kıbrıs’ın 2012 Temmuz’unda AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak olması.

Ankara, ancak “birleşik” bir Kıbrıs’ın dönem başkanlığının kendisi açısından meşru olabileceğini değerlendiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) de bu yıl Ekim ayı itibariyle Ada’da bir uzlaşıya varılması çağrısında bulunuyor. Türkiye’nin takvimi BM’nin takvimi ile büyük oranda örtüşüyor.

Füle, geçen ay yaptığı bir konuşmada, Avrupa'nin güvenliği, istikrarı ve ekonomisi için Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu söylemişti.

XS
SM
MD
LG