Erişilebilirlik

FT: “Petrol Tankerleri Türkiye Açıklarında Kuyrukta”


İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne fiyat kısıtlaması getirmesinin ardından, petrol tankerlerinin Türkiye açıklarında kuyruk oluşturduğunu ve bunun deniz trafiğinde sıkışıklığa neden olduğunu yazdı.

Gazetede dün yayınlanan habere göre, Batı'nın Rus ham petrolüne uyguladığı fiyat sınırlamasının ilk gününde petrol tankerleri Türkiye açıklarında trafik sıkışıklığı oluşturdu ve Ankara tüm gemilerden yeni sigorta belgesi talep etti.

Gemi brokerleri, petrol tüccarları ve uydu takip servislerine dayandırılan haberde, dün yaklaşık 20 ham petrol tankerinin Türk sularını geçmek için beklediği belirtildi.

Financial Times'ın haberine göre, dört petrol endüstrisi yöneticisi, Türkiye'nin önlemler ışığında boğazlarında seyreden tüm gemiler için olası petrol sızıntısı veya çarpışmalara karşı sigorta teminatı talep ettiğini söyledi.

Gemiler ise, Rusya'nın Karadeniz limanlarını uluslararası pazarlara bağlayan iki boğaz olan İstanbul ve Çanakkale Boğazı yakınlarında demir atarak, beklediler.

Haberde adının açıklanmasını istemeyen bir gemi brokerinin sözlerine yer verilirken, ilk tankerin 29 Kasım'da geldiği ve o tarihten bu yana beklediği belirtildi.

G7, Avustralya ve 27 Avrupa Birliği ülkesi tarafından Rusya'nın deniz yoluyla taşınan ham petrolüne uygulanan varil başına 60 dolarlık fiyat sınırı dün yürürlüğe girmişti.

Rusya’dan dün yapılan açıklamada, Batı'nın petrol fiyatlarına sınırlama getirmesinin küresel enerji piyasalarını istikrarsızlaştıracağı, ancak Ukrayna'daki savaşı sürdürme kabiliyetini etkilemeyeceği bildirildi.

Dün yürürlüğe giren AB yaptırımları uyarınca, Rus ham petrolü yükleyen tankerlerin, varil başına 60 dolarlık fiyat sınırının altında satılmadıkları sürece AB denizcilik sigortasına erişimleri yasaklandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG