Erişilebilirlik

Fransız Polisi Kürt Derneklerine Baskında Altı Kişiyi Tutukladı


Fransız Polisi Kürt Derneklerine Baskında Altı Kişiyi Tutukladı
Fransız Polisi Kürt Derneklerine Baskında Altı Kişiyi Tutukladı

Fransız polisinin, Paris’in Evry ve Villiers le Bel banliyölerinde bulunan Kürt derneklerine düzenlediği baskınlarda gözaltına alınan altı kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. Tutuklananlar arasında PKK’nın ‘Avrupa’daki kasası’ olarak bilinen Nedim Seven de bulunuyor.

Fransız polisinin 4-5 Haziran tarihlerinde, PKK’ya dönük düzenlediği yeni bir operasyon dalgasında gözaltına alınan ve aralarında örgütün ‘Avrupa’daki kasası’ olarak bilinen Nedim Seven, Deniz Yalpa, Ayhan Tayfur, Murat Demirci ve Bülent Atmaca tutuklandı. Aynı gün gözaltına alınan Rahim Arık ise şartlı salıverildi. Nedim Seven daha önce de ‘kara para aklama ve ‘örgüte yasa dışı yollardan para kazandırma’ iddialarıyla gözaltına alınmış, ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Ardından İtalya’dan sınır dışı edildikten sonra Ermenistan’a gitmek üzere iken havaalanında tutuklanarak Fransa’ya iade edilen Seven, 2008 yılında Fransa’da yargılanmış, Türkiye’nin Seven’i iade talebi de aynı duruşmada reddedilmiş, Şubat 2010’da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Fransız polisi geçtiğimiz hafta düzenlediği son operasyonda Seven ve arkadaşlarını yeniden gözaltına aldı.

PKK’ya dönük olarak 2007’den bu güne kadar yapılan soruşturma sonucu açılan büyük PKK Davası ise 20 Haziran’da başlayacak. Temmuz ayı ortasına kadar sürmesi beklenen davada Nedim Seven, Rıza Altun ve 16 PKK üyesi daha yargılacak. Fransız Terörle Mücadele soruşturma hakimi Thierry Fragnoli tarafından 2007 yılından bu yana yapılan soruşturma sonucu açılan davada 18 PKK’lı, ‘terör örgütüne mali destek sağlamak için organize suç işlemek’ ve ‘kara para aklamak’ suçlarından yargılanacak.
Bu arada operasyon üzerine karışan Arnouville kenti Belediye Başkanı Michel Aumas, kent halkına gönderdiği mektupta Kürt toplumunu sert bir dille uyararak, “Eğer Kürtler, diğer topluluklar gibi, cumhuıriyet yasalarına, Fransa’nın geleneklerine ve yaşam biçimine saygı duyuyorlarsa hoşgeldiler, ama eylemlerini yapmak için Arnouville’e demir atmayı hayal ediyorsa, çok açık söylüyorum, hoşgelmediler. Kürt toplumunu yasalara ve ülkemizin kurumlarının temsilcilerine saygı göstermeye davet ediyorum,” dedi.

Baskınlarda Fransız polisinin ve hükümetinin Kürtlere yönelik tavrını protesto eden Kürt topluluğu, polisin gücünü ve yetkisini aşarak, protestoculara aşırı sert müdahale ettiğini savunarak Cumartesi günü Republique Meydanı’nda gösteri yapacak.

XS
SM
MD
LG