Erişilebilirlik

Fransız Milletvekilleri İnkar Yasasına "Oui" Dedi


Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy iki ay önce Ermenistan'ı ziyaret etmişti
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy iki ay önce Ermenistan'ı ziyaret etmişti

Fransız parlamentosunun alt kanadı Ermeni soykırımını inkâr yasa tasarısını onayladı

Tasarı, Ermeni soykırımını reddedenlere bir yıla yakın hapis ve 60,000 dolara yakın para cezası verilmesini öngörüyor.

Parlamentonun alt kanadındaki oylama el kaldırılarak yapıldığı için tasarının kaç oyla onaylandığı, kimlerin “evet” kimlerin “hayır” dediği bilinmiyor.

Fransa, 2001 yılında Ermeni katliamlarını “soykırım” olarak kabul etmiş ancak konunun tartışılmasına cezai yaptırım getirmemişti. Yeni tasarı sadece soykırımını kabul etmemeyi değil, “1,5 milyon değil, 200,000 Ermeni öldürüldü” demeyi bile suç sayıyor.


Tasarının parlamentonun üst kanadından geçip geçmeyeceği bilinmiyor. Benzer bir tasarı daha önce parlamentonun alt kanadında kabul edilmiş, ancak senatoda reddedilmişti.

Yabancı gözlemciler, yasağın, kendisini Batı uygarlığının merkezi ve ifade özgürlüğünün beşiği sayan Fransa’da konmasını ilginç buluyor. Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımıyla ilgili ilk inkâr yasası da yine Fransa’da çıkmıştı.

Ayrıntıları Paris Muhabirimiz Arzu Çakır bildiriyor:

Fransız Ulusal Meclisi, Türkiye’nin bütün diplomatik ve politik ağırlığını koyarak karşı çıkmasına rağmen, UMP’li milletvekili Valerie Boyer’in Meclis’e getirdiği ‘inkar yasasını’ bugün görüşerek kabul etti.
Görüşme öncesinde Sarkozy’ye kendi partisi içinden de ciddi muhalefet çıkarken, yasaya destek konusunda tam bir bölünme yaşandı. Fransız sağının ağır topları Meclis Başkanı Bernard Accoyer, Dışişleri Bakanı Alain Juppe, eski Başbakan Jean Pierre Raffarin, Dışişleri Komisyonu Başkanı Axel Poniatowski, yasaya karşı olduklarını açıkladı. Sosyalist ve komünist grupta, ‘prensip’ olarak yasayı desteklemeyeceğini söyleyen milletvekillerinin sayısı çoğunlukta. Ancak her iki partinin de grup yöneticilerinin destek açıklamasının ardından, ‘salt çoğunlukla’ yapılacak oylamada yasanın parlamentodan geçmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Tasarının yasa olabilmesi için Senato’da da kabul edilmesi şart. Senato’da ‘değişiklik önergesi verilmeden’ geçerse yasalaşacak. Ancak değişiklik önergesi verirse yeniden Parlamento’da ele alındıktan sonra resmen yürülüğe girecek. Ancak bütün bunlar için parlamento yeterince zaman bulacak mı, bu bir soru işareti. Zira, parlamento yasayı görüştüğü akşam Noel tatiline girecek. 9 Ocak’ta da yeniden çalışmaya başlayacak. Bu tarihte Parlamento’dan geçen yasa Senato’ya sevkedilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle her iki Meclis de 22 Şubat’ta yeniden tatile girecek. Eğer yasa geçecekse, bu bir buçuk aylık sürede ele alınması gerekiyor.

İktidar partisi bölündü
Yasaya en sert eleştiriler, yine iktidar partisinden geldi. Önceki gün toplanan UMP Grubu’nda partinin ağır topları yasayı eleştirirken, dün de partinin önde gelenleri çeşitli medya kuruluşlarında eleştirmeye devam ettiler.

Meclis Başkanı Bernard Accoyer:
Şahsen bu yasaya karşıyım. Ama bu parlamenter bir inisiyatif olarak gelmiştir. Yasa görüşülse de ben desteklemeyeceğim. Zaten bu yasanın Şubat 2012’de sona erecek yasama yılından önce Meclis’ten çıkması çok olası görülmüyor. Meclis yasa tekniği açızından zaman yetmeyebilir.

UMP’li Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Axel Poniatowski:
“2007’de Sarkozy bu sözü verdi. Şimdi bunu getirmesini anlıyorum. Ama aynı zamanda bunun Türk Fransız ilişkilerine vereceği zararı da göz ardı edemeyiz. Uzun süredir ekonomik ilişkilerimiz harika gidiyor. Ama politik ilişkiler karmaşık.Türkiye Suriye krizinin çözümünde önemli rol üstleniyor. Bu nedenle Türkiye ile müttefik olmak ve ilişkilerimizi düzgün yürütmek bizim çıkarımızadır. Ben 2001 deki soykırım yasasını destekledim. Yahudi soykırımı yasası gibi. Belki bir gün biz de Ruanda soykırımı için aynı şeyi yaparız. Ama bunun ötesine gitmek, çok ileriye gitmek demek. Bu yasa vazgeçilmez değil”

Parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier:
Dışişleri Bakanı Juppe, yasa görüşmeleri sırasında Meclis sıralarında oturmayacak. Ya ben, ya da Adalet Bakanı onun adına görüşmelere biz katılabiliriz.

UMP’li Senato eski Başkanı Gerard Larcher:
Parlamentonun rolü tarih yasası yapmak değildir. Aynı yasa hakkında daha önce ‘görüşülmezlik’ kararı alınmıştır. Hiç tereddütsüz bu yasaya oy vermeyeceğim.

UMP Yvelines Milletvekili Jacques Myard :
Bu girişim tam anlamıyla tarihin sovyetleştirilmesidir. Tarihi yasalar yapmak düşünceye, düşünce ruhuna karşı işlenmiş bir suçtur.

Cruese Milletvekili Jean Eclair :
Kendi sırtımıza hançer saplıyoruz. Şimdi Türkler çok kızgın.

Eski Başbakan Jean Pierre Raffarin :
Ben bu yasaya karşıyım. Tarihi güncel politikanın baskısıyla belirleyemezsiniz.

XS
SM
MD
LG