Erişilebilirlik

Fransa'da Yargıtay'dan Türbana Hayır


Türban taktığı için işten çıkarılan Fatima Afif Paris'te mahkemeye gelirken
Türban taktığı için işten çıkarılan Fatima Afif Paris'te mahkemeye gelirken

PARİS- Fransa’da laiklik tartışmalarının sembolü haline gelen türban davasına Yargıtay son noktayı koydu. Bir kreşte çalışan 44 yaşındaki Fatima Afif adlı kadının, doğum izninden türbanla dönmesi nedeniyle işinden atılması üzerine başlayan ve 6 yıl süren hukuk mücadelesiyle alevlenen laiklik tartışmasında Yargıtay okul yönetiminden yana karar aldı. Yargıtay, Afif’in “görevini suistimal ettiğine ve okul yönetiminin işten atma kararının haklı” olduğuna hüküm verdi. Fransa’da iç hukuk yollarının tükendiğini söyleyen Afif, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğini açıkladı.

Fransa’da Baby Loup adlı bir kreşte çalışırken doğum iznine ayrılan Fatima Afif, ilk izni bitmeden ikinci çocuğunu da doğurarak yeniden uzun süreli izin aldı. İzin süresi bitince 2008 yılında, türban takarak kreşe gelen Afif, okul yönetiminden kendisini tazminatla çıkarmalarını istedi. Ancak kreş yönetimi kabul etmeyince, Afif okul müdürü ile şiddetli bir kavgaya girdi. Bunun üzerine okul yönetimi Afif’i hem saldırgan olduğu, hem de türban taktığı için işten atma kararı aldı. Ancak Fatima Afif, devlet kreşi olmayan kreşte kendisine ayrımcılık uygulandığından şikayet ederek mahkemeye başvurdu.

Laiklik polemiği

Mantes-la Jolie İş Mahkemesi ve Versailles Temyiz Mahkemesi, Afif’i haksız buldu. Daha sonra Yargıtay 19 Mart 2013 tarihinde her iki mahkemenin verdiği kararı iptal ederek özel kurumlarda dini inancından dolayı kimseye ayrım yapılamayacağına hükmedince karar Fransa’da laiklk tartışmalarıı alevlendirdi. Hükümet gerekirse laiklik yasasında değişiklik yapacağını bile açıkladı. Ancak Yargıtay’ın bozduğu kararı Kasım 2013’te yeniden ele alan Paris İstinaf Mahkemesi, Yargıtay'ın kararına direnerek, başörtüsü taktığı için Fatma Afif'i işten çıkaran kreş lehine görüş belirtti. Mahkeme, çok sayıda farklı kültür ve inanca sahip çocuğun bulunduğu bir kreşte çalışanların dini inançlarını işlerine yansıtamayacağına karar verdi.

AİHM’e gidiyor

Fatima Afif kararı yeniden Yargıtay’a götürdü ancak Yargıtay dün verdiği kararda okul yönetimini haklı bularak tartışmayı kapattı. Yargıtay kaynakları da bu kararla özel kurumların, çalışanlarının hangi şartlar altında dini inançlarını kısıtlayabileceğinin de karara bağlandığını vurguladı. Yargıtay kararının ardından açıklama yapan Afif'in avukatı Claire Waquet, Fransa’da iç hukuk yollarının tükendiğini vurgulayarak kararı AİHM’e götüreceklerini açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG