Erişilebilirlik

Fransız Uzmandan IŞİD ve El Kaide Uyarısı: "Batıyı Vurmak İçin Birleşecekler"


Fransa'nın en önemli "cihatçı hareketler" uzmanlarından, Sosyal Bilimler Yüksek Etüd Okulu (EHESS) öğretim üyesi Dominique Thomas, Musul operasyonu öncesi uyararak, Musul operasyonu yapılsa bile "IŞİD'in sonunun geldiğinden ya da tümüyle yok edilmesinden" söz edilemeyeceğini dile getirdi. Thomas, "IŞİD kısa sürede kaybetmeyecek, ancak gücü zayıfladıkça El Kaide'ye yaklaşacak. Batıyı vurma konusunda El Kaide ile birleşecek" dedi.

Le Figaro gazetesine bir söyleşi veren Fransız uzman Dominique Thomas, IŞİD Suriye'de toprak kaybetse bile, Fırat Vadisi'ndeki kalıntılarını yok etmenin zor olduğunu, çünkü kimsenin bu işi yapmak istemediğini söyledi. Thomas,"Üstelik IŞİD beklenen gerileme dönemi için önceden hazırlığını yaptı. Suriye'den Irak'a geri çekilmeyi ve yeraltına geçerek, hayalet bir liderlik ile hala aktif kalmayı planlıyor. Ayrıca, IŞİD'in asıl gücünü oluşturan İnternet üzerinden propagandaya, Telegram üzerinden kriptolu mesajlaşmaya, basın açıklamaları ve duyurular, düzenli yayınlar yapmaya devam edilecek. IŞİD'in halifesi bir toprak üzerinde gücünü sürdüremezse IŞİD'e katılanların sayısı azalacaktır. Ama cihat ruhu devam edecektir. Batı ülkelerindekileri bu yöntemle etkilemeye devam edeceklerdir" dedi.

"El Kaide güç topluyor ve yayılıyor"

IŞİD gerilerken El Kaide'nin güç topladığına dikkat çeken Thomas, pek çok uzmanın El Kaide'nin ölümünü, tümüyle yok olmasını açıklamasına rağmen örgütün güç toplamakta olduğunun altını çizdi: "Cihat jeopolitiği, El Kaide'nin bittiği ve IŞİD'in her yerde egemenliği aldığı gibi basit teorilerden daha karmaşık bir yapıya sahip. El Kaide, Usama Bin Ladin'in ölmesinin ardından zor bir dönem geçirdi. Ama yerel gruplarla uzlaşarak yeni alanlar yaratma stratejisini izleyen örgütün fikirleri her yerde yayılıyor. Fransa'nın Sahra çölünde El Kaide'nin Magrep ayağı AQMI'ye karşı gerçekleştidiği Serval operasyonu ile zayıflayan örgüt, gücünü yeniden toparladı. El Kaide'nin Afrika'daki hücreleri şimdi Mali'nin de ötesinde Batı Afrika ve Burkino Faso'ya kadar eylem yapma gücüne ulaştı. Gelecekteki nüfuz alanları gözüyle baktığı Tunus ve Libya'da bir temas ağı oluşturdu. Özetle AQMI hayli iyi durumda. El Kaide'nin Arap Yarımadası'ndaki örgütü AQPA'ya gelince, buradaki finansal kapasitesini 3'e katladı ve Yemen'de bir hayli gelişti. Son olarak Suriye'de, ismini Fetih El Şam olarak değiştiren El Nusra Cephesi ile işbirliği sürüyor."

El Kaide'nin artık hilafet stratejisi izlemediğini, yerel güçlerle işbirliğini geliştirip ardından olanaklı ise İslam emirlikleri kurma stratejisi izlediğine dikkat çeken Thomas, "IŞİD ise bunun tersine tümüyle dışlama stratejisi izliyor. Kendi düşüncelerini paylaşmayan diğer güçlerle bütün işbirliklerini dışlıyor, hilafetin tanınmasını istiyor. Bunu reddeden herkesi 'Allahsız ve kafir' ilan ediyor" dedi.

Ortak noktaları Batı düşmanlığı

El Kaide ve IŞİD arasındaki rekabetin ülkelere ve dönemlere göre farklı biçimler aldığını anlatan Thomas, Suriye'de bunun doğrudan çatışma şeklinde ortaya çıktığını, Irak'ta El Kaide'nin IŞİD'e karşı çatışacak gücü olmadığını, Yemen'de ise işbirliği içinde olduklarını belirtti. Fransız uzman bu iki örgüt arasındaki rekabetin devam edeceğini, ancak IŞİD zayıfladıkça, El Kaide'nin, savaşçılarını ve örgüt üyelerini geri alma stratejisi izleyeceğini kaydetti:

"Ama kesin olan bir şey var ki, bütün bu rekabete rağmen El Kaide ve IŞİD'in üzerinde birleştiği bir nokta var, bu da her iki örgütün de Batı'yı kendi topraklarında vurma hedefi. Gelecekte bu iki örgüt, 'ortak düşmana' karşı çabalarını birleştirecek. IŞİD'in Suriye'de ve Irak'ta gerilemesi Avrupa'ya karşı yapılacak saldırıların sonu anlamına gelmiyor. Bugün Bataclan gibi planlı saldırılardan daha farklı bir strateji uygulamaya koyacaklar.Bireysel, plansız, doğaçlama eylemler...Ve bu eylemler planlı eylemler kadar kurban yaratacaktır."

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG