Erişilebilirlik

Fransız Savcı: ‘IŞİD Bağlantısını Araştırıyoruz’


Nice kentinde meydana gelen kanlı saldırıyı soruşturan Paris Savcısı François Molins, Nice’te düzenlediği basın toplantısında, hem saldırıda yaralananlara ilişkin hem de saldırının meydana gelişi ile zanlı hakkında detaylı bilgiler verdi.

Molins Tunus asıllı 31 yaşındaki Muhammed Laouaj-Buhlel’in gerçekleştirdiği saldırıda 84 kişinin yaşamını yitirdiğini, kurbanlar arasında 10 çocuğun da bulunduğunu açıkladı. Hastanelerde halen 202 yaralanın bulunduğunu, bunlardan 52’sinin durumunun ağır olduğunu, durumu ağır yaralıların 25’inin ise hala komadan uyanmadığını kaydetti.

Molins, olay gecesi Mohammed Laouaj-Buhlel’in cinayeti işlediği kamyonu 21.00 sularında kiralayarak Promenade des Anglais bölgesine geldiğini, 22.45 sularında, 14 Temmuz törenleri dolayısıyla hazırlanan geleneksel havai fişek gösterisi izleyen 30 bin insanın doldurduğu Nice’in kordon gezinti yolu “Promenade des Angalis” yoluna girdiğini kaydetti. Yaklaşık 2 kilometre boyunca hızla zig-zag çizerek çok sayıda insanı altına alarak ezen saldırgana polisler ateş ederek müdahale etti. Ateş altında 300 metre ilerleyebilen zanlı, aracını durdurduktan sonra da elindeki silahla rastgele insanların üzerine ateş açtı. Savcı Molins, zanlının 3 polis memurunun üzerine de ateş açtığını dile getirerek, “Zanlının aracında bir otomatik silah, bir sahte otomatik silah, çok sayıda sahte kalaşnikof ve el bombası bulundu” dedi.

Evli ve bir çocuk babası olan ve sorunlu bir boşanma dönemi geçiren Muhammed Laouaj-Buhlel’in eşinin de sabah saat 11.00’den itibaren gözaltına alındığını ve halen sorgusunun devam ettiğini dile getirdi. Savcı Molins, daha önce aile içi şiddet, trafikte kavga ve silahlı şiddet eylemlerine karışmaktan dolayı poliste sabıkası bulunan zanlının Ocak 2016’da işlediği bir suçtan 24 Mart 2016 tarihinde ceza aldığını açıkladı.

IŞİD bağlantısı var mı?

Saldırının hemen ardından saldırgana ait iki ayrı adrese yapılan aramada silah yada mühimmata rastlanmadı ancak Savcı Molins, evde ve kamyonette ele geçirilen cep telefonu, bilgisayar ve dökümanların inceleneceğini, çok sayıda video kaydının da elden geçirilerek, zanlının arkasında bir örgüt bağlantısı olup olmadığını ortaya çıkarmaya çalışacaklarını bildirdi. Paris anti terör biriminin de bağlı bulunduğu Paris Savcılığı, “eylemin yapılış biçimi ve IŞİD’in daha iki gün önce yaptığı “bulunduğunuz yeri kana bulayın” çağrısına uyulduğunu gösteren nitelikleri göz önünde bulundurduğumuzda IŞİD’in yöntemlerine benzer bir eylem olduğu anlaşılıyor. Ancak bu saate kadar eylemi üstlenen olmadı. Zanlının poliste sabıkası olsa da cihatçı örgütlerle ilişkisi olduğuna dair bir kayıt bulunmamakta...Bize düşen görev bu bağlantıları ortaya çıkarmaktır” dedi. Molins, ‘cinayet ve organize bir örgütle bağlantılı olarak cinayet işleme’ iddiasıyla soruşturma açtıklarını duyurdu.

“Dua etmez, Salsa yapardı”

BFM TV haber kanalına konuşan zanlının bir arkadaşı, “Muhammed içki içerdi, salsa dansı yapardı. Evli ve bir çocuk babasıydı. Ramazan’da oruç tutmadı. Dua okumayı bilmezdi. Hayatında kızlar vardı, boşanma süreci sancılı geçiyordu. Dinle bir alakası yoktu” diyerek, saldırganın radikal İslamcılarla ilişkisi olamayacağını iddia etti.

OHAL 3 ay daha uzatılıyor

Saldırının ardından Nice Hastanesi’nde yaralıları ziyaret eden ve Valilik yetkililerinden bilgi alan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise bir gün önce 14 Temmuz törenleri dolayısıyla yaptığı televizyon konuşmasından “Olağanüstü Hal uygulamasına son veriyoruz” sözlerinden geri adım attı. Hollande, 26 Temmuz’dan itibaren OHAL’i uzatan tezkereyi önümüzdeki hafta parlamento gündeminden geçireceklerini söyledi. Hollande ayrıca, bir süre daha polis ve jandarma birliklerine özel eğitimli 10 bin askerin destek vermesini sağlayan Sentinelle operasyonunun da devam edeceğini dile getirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG