Erişilebilirlik

Fransa'da 'Türkiye ile Müzakereler Durdurulsun' Çağrıları


Fransa’da Nisan ayında iki turlu olarak yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ilk kez önseçime giden Fransız merkez ve sağ partilerinin 7 cumhurbaşkanı adayının 7’si de “Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını ve Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını” istedi.

Ortadoğu, Suriye, Esat, Putin, Trump hatta eğitim konularında bile görüşleri ayrışan adayların birleştiği tek nokta AB’nin Türkiye’deki son gelişmelere yeterince yanıt vermediği ve Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin durdurulması görüşü oldu.

Önümüzdeki Pazar günü yapılacak Fransız sağındaki ön seçimler öncesi yapılan tartışma programında sağın 7 cumhurbaşkanı aday adayı Nicolas Sarkozy, Alain Juppe, Bruno Le Maire, François Fillon, Nathalie Kozciousko-Morizet, Jean-François Cope ve Jean-Frederic Poisson son kez canlı yayında bir araya geldi. Seyirciler önünde tartışan adayların ana gündemi Avrupa Birliği, Suriye, Rusya ve ABD seçimlerinde Trump’ın zaferi oldu.

Adaylara, AB-Türkiye müzakereleriyle, Türkiye’deki son gelişmeler karşısında Avrupa’nın gereken yanıtı verip vermediği sorusu yöneltildi.

İlk sözü alan aday ve eski AB Bakanı Bruno Le Maire, “Türkiye ile durumun netleştirilmesi gerekir. Türkiye’ye hesap sormak ve üyelik müzakerelerinin dururulmasını istemek Fransa’nın onuru olacaktır.” dedi

Daha önce Türkiye’nin adaylığını savunan eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığı görüşünü paylaştı:

“Fransa, Türkiye ile yapılan göçmen anlaşmasında yoktu. Müzakereler Merkel ve Erdoğan arasında yürütüldü. Göçmen anlaşmasında Fransa kabul edilemeyecek şartları kabul etti. Viza serbestisi, AB’ye adaylık süreci...Türk hükümetinin gelişimi de bizim istediğimiz yönde ilerlemiyor. Çok açık olmak gerekiyor bu konuda. Türkiye’nin AB’de işi yoktur. Nokta.”

Alain Juppe Türkiye’nin büyük bir ülke ve önemli bir komşu olması nedeniyle ilişkilerin sürmesi gerektiğini vurgulayarak, Ankara ile diyalog oluşturulması gereğini dile getirdi.

Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise başından beri Türkiye’nin AB ile müzakereleri sürdürmesine karşı olduğunu belirterek, “Türkiye NATO üyesi bir ülke ve birgün bu Avrupa açısından büyük bir sorun olacak. Türkiye kaç yıldır üyeliğe talip biliyor musunuz? 1963’ten beri. Jacques Chirac müzakerelerin açılmasını istedi, Hollande destekledi. Ben karşı çıkan tek cumhurbaşkanı oldum. Artık bu işin olmayacağını kabul etmek ve açıkça söylemek gerek” dedi.

Adaylardan Hristiyan Demokrat Parti lideri Jean-Frederic Poisson, “Türkiye'nin Avrupa’ya girmesi olanaksız. Bu görüşü paylaşıyorum. Artık Türk cumhurbaşkanının şantaj yapmasına son vermeliyiz” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG