Erişilebilirlik

Fransız Sağı Önseçim İçin Sandık Başında


Fransa’da sağ ve merkez partiler 2017 baharında yapılacak seçimler için cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere illk kez sandık başına gitti.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için yarışan sağın 7 önemli ismi arasında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile eski başbakanlar Alain Juppe ile François Fillon favori olarak gösteriliyor. Adayların oy oranlarının birbirine çok yakın olması nedeniyle, sandık güvenliği için olağanüstü önlemler alındı.

Bugüne kadar De Gaulle’cü çizgiyi izleyen ve cumhurbaşkanı adaylarını Kongre’de delege oylarıyla belirleyen Fransız sağı, yalnızca sol partilerin uyguladığı ön seçim yöntemine geçti. Ön seçimlerin ilk turunda ülkede 10 bin 228 büroda 81 bin gönüllü sandıkta görev aldı. Milyonlarca sağ seçmenin katılmasının beklendiği seçimlerde sandıklar yerel saatle 19.00’dan itibaren açılacak.

Öğlen saatinde 1 milyon 139 bin kişi sandığa gitti

Öğlen saatlerinde açıklanan katılıma ilişkin ilk rakamlar “tam bir demokrasi başarısı olarak” nitelendirildi. Seçim Organizasyon Komitesi öğlen saatinde 1 milyon 138 bin 969 kişinin sandığa gittiğini açıkladı.

Fransız politik tarihinde ilk kez Fransız sağının düzenlediği ön seçime seçmen adeta akın etti. Sabah saatlerinden itibaren sandıklar önünde uzun kuyruklar oluştu. Cumhurbaşkanı aday adayı 7 politikacıdan 6’sı kuyrukta beklemeyi tercih ederken, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eşi Carla Bruni ile kuyruğa girmeden oy kullandı.

Sandık güvenliği endişesi

Özellikle 3 adayın oylarının birbirine çok yakın olması nedeniyle çok küçük sayıda oy sağın adayını belirleyebilecek. Ön seçimlerin en büyük tartışması ise sandık güvenliği. Sağ parti UMP’nin 2012 yılında parti genel başkanını seçerken yaşadığı güvenlik sorunu nedeniyle sıkı önlem alan adaylar, özellikle oy sayımı sırasında yaşanabilecek sıkıntılara karşı güvenlik önlemlerini artırdı.

Bu çerçevede her sandıkta bir başkan 3 görevli yer aldı. Her sandık başında 7 adaya da kendisini temsil eden bir görevli bulundurma hakkı tanındı. Oyların herkesin gözü önünde sayılması kararlaştırıldı. Vekaletle oy kullanma işlemi ise yasaklandı.

Seçimin favorisi 3 aday, hemen tüm sandıklarda birer gözlemci bulundurdu. Fillon, bütün delegelerine bir video göndererek, hangi alanlarda hile yapılabileceği ve alınması gereken önlemler konusunda uyardı.

Sonuçlar saat 19.00’da sayılmaya başlayacak, ilk sonuçlar saat 20.00’de açıklanacak.

Fransız sağının cumhurbaşkanı adayını belirleyecek ön seçimlerin ilk turunda en yüksek oyu alan iki aday 27 Kasım’da yapılacak ikinci turda yarışacak. Sağın adayı bu turda alınacak sonuçlarla belirlenecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG